EIDA KARMI

Ova baka izbjeglica ima 115 godina - i samo jednu želju

EIDA KARMI
06.11.2016.
u 07:15

EIDA KARMI samo želi vidjeti svoju obitelj. To želi svaka baka, ali ona nije obična baka. Sa svojih 115 godina, moguće je da je najstarija sirijska izbjeglica, piše Dominique van Heerden za CNN.

Za svog je života vidjela dva svjetska rata i pad Otomanskog carstva. Sad spava u izbjegličkom kampu u Grčkoj, stotinama milja od obitelji u Njemačkoj. Odlučna je u svojoj namjeri da još jednom vidi svoju djecu, prenosi Index.hr

Žena s misijom

Eida je stigla u izbjeglički kamp zahvaljujući, Ahmedu i Berivan, starim obiteljskim prijateljima koji su je poveli sa sobom. Ahmed ju je čak nosio na leđima stotinama kilometara. Zajedno sa svojom ženom Berivan doveo je staricu do Europe. Par ima četvoro male djece, a peto će stići nešto prije Božića. 

Eida je na putu postala članica njihove obitelji. Ne može hodati, što znači da ju je Ahmed morao nositi. Iz Kobanija do Turske im je trebalo tri mjeseca te još mjesec dana iz Turske do Grčke.

Prvo su pokušali prijeći kopnom, ali su ih grčke vlasti odbile pustiti u zemlju. Na kraju su platili krijumčarima da ih prevezu morem.

Eida i njena nova obitelj su samo sedmero od 94.642 osobe koje su, prema izvješću UNHCR-a, uspješno prešle opasan put morem. Kamp Moria je privremeni dom više od 4000 takvih ljudi, prema procjeni grčkih vlasti.

Kamo dalje?

Eida je danas korak bliže obitelji u Njemačkoj. Oni su otišli prije pet godina, ali Eida tad nije željela napustiti Siriju. Njen unuk Samir izjavio je za CNN kako jedva čeka dan kad će obitelj ponovno biti zajedno.

Eida se sprema za sljedeću stanicu na putu - Atenu. Dok Ahmed predaje papire za odlazak, ona traži mjesto kako bi se odmorila.

Eida se nada azilu u Njemačkoj prema programu Europske unije o ponovnom spajanju obitelji.

Giorgos Kosmopoulos, istraživač koji je Eidu spojio s CNN-om, kaže da donekle ima sreće. ''Ima priliku prijeći na Grčko kopno te se možda pridružiti obitelji u Njemačkoj'', kaže. Dodaje kako je otok u biti zatvor otvorenog tipa, a izbjeglice čekaju mjesecima u užasnim uvjetima.

''Ne mogu uspjeti bez tebe''

Ahmed s obitelji planira do Austrije, ali nije siguran kako. Pokušava pripremiti Eidu za skori rastanak, ali tvrdoglava stogodišnjakinja ne želi ni čuti za to. ''Bez tebe? Ne mogu uspjeti bez tebe'', kaže.

Ali putovanje za obitelj završava ovdje. Pogreška u dokumentima im priječi daljnji put. Ahmed je umoran i frustriran. ''Prodali smo sve da budemo sigurni i sad smo u ovakvoj lošoj situaciji'', kaže.

Ahmed ne zna kako objasniti Eidi zašto se ne mogu ukrcati na trajekt, ali ona iz njegovog pogleda shvaća da je situacija teška. ''Gdje je ljudskost? Nema ljudskosti'', kaže Ahmed.

Spašava ih član lokalne nevladine organizacije, koji im nudi prenoćište u privatnom kampu za izbjeglice.
Dva dana kasnije, Ahmed i njegova obitelj ukrcali su se na trajekt za Atenu.

Putovanje za Eidu nije ni blizu kraja, ali sad je korak bliže cilju. Neće odustati dok ne zagrli svoju obitelj, zaključuje Van Heerden za CNN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije