Posavina

‘Otvorena kuća’ iznjedrila ‘Zelenu oazu’

12.01.2017.
u 11:00

HKD “Napredak” u svojoj dugoj povijesti, a pogotovo u ratnom i poratnom vremenu, ima bogato iskustvo u programima koji potiču dijalog i stvaranje ravnoteže između izražavanja vlastitog identiteta i kulture te pristupa zajedničkoj kulturnom baštini. Na tom iskustvu je 2006. nastao projekt “Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijaloga” koji od 2010. djeluje kao Napretkova zaklada pod istim imenom. - Osnivanjem zaklade “Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijaloga” sa sjedištem u Bosanskoj Posavini (Garevac), HKD “Napredak” čini iskorak u organiziranom djelovanju civilnog društva za opće dobro te stvara nove mogućnosti za ostvarivanje planiranih ciljeva, ističu iz uprave HKD “Napredak”.

“Zelena oaza” u Garevcu

- S nizom projekata i programa kulturnog i socijalnog  sadržaja, Napretkova zaklada “Otvorena kuća” je edukacijski i kulturni centar za šire područje Bosanske Posavine. Cilj zaklade je i u 2017. godini povezivanje svih Napretkovih podružnica na tom području te drugih institucija, udruga i organizacija na projektima koji će utjecati na smanjenje demografske, ekonomske i kulturne pustoši Bosanske Posavine. Jedan od vrijednih primjera međusektorskoga povezivanje je “Zelena oaza”, projekt prekogranične suradnje koji zahtijeva zajedničko zalaganje bez obzira na državne i entitetske granice, ističe Slavica Mijić Lukač, voditeljica projekta, uime Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

“Dijalog ruku i niti”

Zaklada “Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijaloga” svoje projekte provodi uz financijsku potporu različitih domaćih i inozemnih organizacija te institucija. Projekti se provode u suradnji s lokalnom zajednicom te su usmjereni prema poboljšanju socijalnih i gospodarskih standarda. - Od samog početka našeg djelovanja bili smo otvoreni za različite ideje i projekte, ali uz uvjet da isti doprinose razvoju pojedinca, a time i društvene zajednice. Do sada smo realizirali brojne projekte vidljive na terenu Garevca gdje su ponikla tri velika voćnjaka s oko 7000 sadnica voća (jabuka, krušaka, šljiva), izgrađen je objekt za tzv. banku sjemena koji bi mogao čuvati stare i vrijedne sorte sjemena, održane su brojne edukacije za poljoprivrednike te seminari čuvanja starih obrta, kao što je tkanje - “Dijalog ruku i niti”, sajam poljoprivrede uz prezentaciju brojnih proizvođača diljem područja Bosanske Posavine i brojni drugi, izdvaja Slavica Mijić Lukač neke od projekata realiziranih kroz projekt “Green Oasis” (“Zelena oaza”) u Garevcu. HKD “Napredak” Sarajevo, na čelu s Franjom Topićem, dalekosežno se još 2006. založio za projekt Centra za mir i kulturu dijaloga u Garevcu na korist povratnicima. Osim pružanja korisnih informacija vezanih uz projekte, Otvorena kuća je tijekom godina realizirala na desetke projekata potpore malom i srednjem poduzetništvu, promoviranju zdrave hrane, ekologije te niz projekata za žene toga područja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije