Nakon otmice u Libiji

Otetoga pustili jer je s Balkana

02.05.2016.
u 10:00

Miroslava Tomića iz Malog Zvornika, na granici BiH i Srbije, koji je otet prošle subote u Libiji, uhvatili su ljudi generala Kalifa Haftara, koji je nekada bio blizak suradnik Muamera el Gadafija. Oni su, naime, mislili da je Miroslav Nijemac i da će za njega dobiti milijunski otkup, a kad su shvatili da nije, htjeli su ga ubiti. Spasilo ga je to što je među generalovim ljudima bio jedan Libijac koji zna slavenski jezik i koji je molio da Miroslavu poštede život.

Na meti Nijemci

Prema izvorima Informera, nakon što je izdao Gadafija 2011., Haftar ili “gospodar Bengazija” kako ga zovu zapadni mediji, počeo je da se financira otmicama stranaca.

– Na meti su im posebno njemački državljani, jer njihove tvrtke šute i plaćaju otkup. Miroslav, koji je bio zaposlen u njemačkoj tvrtki “Feroschtal” kao varilac i šef projekta, otet je dok je na istoku Libije obilazio postrojenja. Zbrka je nastala jer su vojnici generala Haftara mislili da je Miroslav njemački inženjer koji obilazi postrojenja – objašnjavaju poznavatelji prilika.

Podsjetimo, nekoliko pripadnika generalove policije presrelo je terenac kojim je upravljao Miroslav i uperilo oružje u njega. Izvukli su ga iz vozila i odvezli u svoje skrovište. Ubrzo su tamo doznali da Miroslav nije ‘kapitalac’ jer ga je jedan otmičar slučajno čuo kako šapuće.

Nije ‘kapitalac’

– Vjerojatno je taj otmičar nekada davno studirao u Beogradu. On je odmah obavijestio generala da Tomić nije Nijemac nego Balkanac. Haftar je pobjesnio i naredio da se Miroslav likvidira. Najvjerojatnije je da je taj otmičar nekako nagovorio Haftara da pusti Tomića. Miroslav je pušten 4 dana kasnije, a regularne jedinice vojske Libije su ga “pokupile” i prevezle u mjesto Sarir, gdje mu je pružena pomoć – naveli su članovi Miroslavove obitelji, kojima je laknulo nakon što su ga pustili. Trenutačno čekaju da se vrati nakon što je prvobitno otišao u Esen u sjedište tvrtke “Feroschtal” za koju radi po Bliskom istoku.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije