POTRESNA FOTOGRAFIJA

Otac i sin umrli jedan pored drugog pod ruševinama Alepa

ruševine
Syria Civil Defense
26.09.2016.
u 18:00

Volonteri Sirijske civilne obrane objavili su potresnu fotografiju na kojoj se vide poginuli muškarac i dijete prekriveni prašinom i kamenjem. Čini se kao da se muškarac pokušao zaštiti od udara jer je koljeno privukao do lica te ruku stavio na glavu. Pored njega leži dijete, a CNN piše kako se radi o njegovom sinu, prenosi Index.hr

Navodno se radi o napadu koji je izvršen 23. rujna, a nakon kojega su volonteri u ruševinama tražili preživjele. Prema informacijama koje su doznali od volontera, muškarac i njegov sin te još jedno dijete iz peteročlane obitelji poginuli su u napadu. Njegova supruga i kćer koje su se nalazile u drugoj prostoriji su preživjele, ali su ozlijeđene prevezene u bolnicu.

Jedan od aktivista rekao je za CNN kako se radilo o najjačem napadu od ožujka 2011. godine, ukupno je ovaj vikend na Aleppo izvršeno čak 200 zračnih napada.

"Ovo nisu Pompeji, ovo je Alep", napisala je jedna osoba na društvenim mrežama uz navedenu fotografiju.

Najveća bitka

Sirijska vojska i njihovi saveznici zauzeli su u subotu područje sjeverno od Alepa, stežući obruč oko istočnoga dijela grada koji je u rukama pobunjenika, a za to vrijeme ga neprestano bombardiraju ruski zrakoplovi, prenose mediji. Zauzimanje Handarata, palestinskoga izbjegličkog logora smještenog nekoliko kilometara sjeverno od Alepa prvo je važnije napredovanje vojske u sklopu ofenzive o kojoj je vlada izvijestila u četvrtak navečer. Logor, koji se nalazi na uzvišenom dijelu grada iznad jedne od glavnih ulica Alepa, u rukama pobunjenika je već godinama. 

Dva tjedna nakon što su Moskva i Washington najavili primirje, sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegovi ruski i iranski saveznici krenuli su u odlučujuću bitku za pobjedu, koja isključuje bilo kakvu diplomaciju.

Otkad je vojska najavila novu ofenzivu, u istočnom je Alepu izginulo više desetaka ljudi. Stanovnici kažu da su napadi na istočni Alep intenzivniji nego ikada dosad te da se koristi razornije oružje. 

Voditelj službe za civilnu zaštitu Amar al Selmo za Reuters je kazao da njegovi ljudi i dobrovoljci izvlače preživjele, ali i mrtve iz ruševina, često golim rukama. Kaže i da je silina napada tolika da ne stižu svima pomoći. 

Sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je najmanje 45 ljudi, među kojima desetero djece, ubijeno u subotu u istočnom dijelu grada, a spasioci su u petak izvijestili o pogibiji stotinu ljudi. 

Vojska i dalje tvrdi da granatira isključivo pobunjeničke položaje, kako je i najavila u četvrtak navečer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije