parlamentarna skupština BiH

Oštrije sankcije za prometne prekršaje

fdfddfs
FENA
30.11.2016.
u 12:32

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su na sjednici razmatrali u drugom čitanju izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH kojim se propisuju oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon.

Nadležna komisija prihvatila je 21 amandman na ovaj zakon, što je zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fehim Škaljić pohvalio ocjenjujući da se tako vraća povjerenje  parlamentu, a uvažavanjem predloženih dobrih rješenja dobiva se kvalitetan zakonski tekst.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović najavio je da će njegova stranka zatražiti od Vijeća ministara da se izmijene zakonska rješenja koja će precizirati pojam "bahata vožnja" na cestama i odrediti kazne za takav prekršaj ili ga definirati kao kazneno djelo, time bi se zaključio proces definiranja oštrijih sankcija.

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Nermina Kapetanović najavila je da će SDA prihvatiti izmjene zakona, posebno zbog činjenice da se zakon mijenja da bi se postigao veći nivo sigurnosti u prometu, naglašavajući da bi se trebalo razmotriti i mogućnost oduzimanja vozačkih dozvola višestrukim počiniteljima kaznenih djela.

Zastupnik NDP-PDP Momčilo Novaković podsjetio je da je ovaj zakon pretrpio sedam izmjena, te bi bilo vrijeme da se donose novi zakon koji bi obuhvatio sve primjedbe danas iznesene, ali i ono što je rečeno u širokoj javnoj raspravi.

Smatra da bi bilo dobro uputiti sugestiju Vijeću ministara da pokrene proceduru donošenja novog zakona koji bi bio usuglašen s europskim zakonodavstvom i uvažio bi sve iznesene primjedbe. Na taj način dobio bi se jedan novi zakon, a ne prečišćeni tekst zakona s nizom izmjena.

Dopredsjedatelj Doma Šefik Džaferović (SDA) važnim je ocijenio da se u zakonu preciznije definiraju pojmovi poput vrste i namjene vozila koja sudjeluju u prometu.

Šef Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac koji je predložio 19 amandmana od kojih je Komisija prihvatila sedam zatražio je odgovor od ministra prometa i komunikacija Ismira Juske da pojasni zašto ostalih 12 nije prihvaćeno.

Ministar Jusko naglasio je da bi odgovore na to trebao dati pomoćnik Zoran Andrić koji je radio na izradi zakona, istaknuvši da on na taj način ne bježi od odgovornosti.

Tijekom rasprave SNSD zatražio je pauzu, nakon koje se ponovo otvorila rasprava o tome ko će obrazlagati amandmane, a potom je ministar Jusko pojasnio da neki amandamani nisu bili u skladu s europskom praksom.

Razmatran je u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH radi otklanjanja nejasnoća u postojećem zakonu. 

Izmjene tretiraju problem nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom prometu, uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je riječ o dokazivanju prekršaja i pokretanje odgovarajućih postupaka. Ovim zakonom usklađuje se zakonodavstvo BiH s propisima EU iz ove oblasti.

Zastupnici su po hitnom postupku razmotrili i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se precizira zadržavanje nivoa plaća i naknada na dostignutom nivou do 2018. godine, kao i nastavak restriktivne politike zapošljavanja te precizira način napredovanja u službi.

Predloženom izmjenom predviđeno je da se do 30 posto zaposlenih na radnim mjestima razvrstanim u platne razrede može u 2018. i 2019. godini razvrstani u prvi i drugi unutrašnji platni razred, a u 2019. godini 20 posto u treći i četvrti unutanji platni razred. Od početka 2020. godine ne ograničavaju se godišnje kvote napredovanja u unutarnji platni razred.

Izjašnjavanje o ovim točkama dnevnog reda uslijediti će nakon što zastupnici obave raspravu o  94 točke dnevnog reda sjednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije