ŠTO KAŽE ZAKON

Osobnu vraćaju samo trajno iseljeni iz Hrvatske

osobna iskaznica,iseljenici
Foto: Zoran Grizelj
15.11.2013.
u 13:56

Građani kojima je istekla osobna iskaznica ili je nikada nisu imali - potrebno je ponovno prijaviti prebivalište

Dosta su nedoumica prouzročila različita tumačenje početka primjene Zakona o prebivalištu u Hrvatskoj. Hrvatski sabor je prošle godine usvojio izmjene kojima je najavljeno pooštrenje mjera i provjera nalaze li se doista osobe na adresama na kojima su prijavljeni. Zbog toga su iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izradili upute koje osobe su dužne odjaviti prebivalište i vratiti osobnu iskaznicu.

Radi se o osobama koje uglavnom nikada nisu niti stanovale na tim adresama u Hrvatskoj, a prijavile su se samo iz razloga stjecanja određenih beneficija, kao i osobe koje su se trajno odselile iz Hrvatske. Svim tim osobama će se poništiti osobne iskaznice i dužni su ih sami predati. Svi oni, a radi se o velikome broju državljana Hrvatske i BiH koji privremeno žive u obje zemlje trebaju samo prijaviti u nadležnu policijsku upravu ili pak diplomatsko-konzularno predstavništvo gdje trenutačno borave te razlog zbog kojega su u inozemstvu. Procjenjuje se da više desetaka tisuća Hrvata iz BiH posjeduje i hrvatske dokumente. Sve osobe koje to ne učine do 29. prosinca ove godine riskiraju da im se oduzmu osobne iskaznice ili da plate novčane kazne do 5000 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije