'PRIJE POTOPA'

Oskarovac DiCaprio i National Geographic snimili film koji svi trebaju vidjeti

'PRIJE POTOPA'
07.11.2016.
u 17:45

National Geographic snimio je po mnogo čemu nesvakidašnji i posebandokumentarni film kroz koji vodi oskarovac i UN-ov ambasador za mir, Leonardo Di Caprio.

Američki glumac i redatelj Leonardo DiCaprio kroz film National Geographica, nazvan ‘Prije potopa’ istražuje problem klimatskih promjena i otkriva što mora biti učinjeno kako bi se spriječilo katastrofalno uništavanje života na našem planetu. Zbog činjenice da je tematika koja je prožeta kroz film važna za široku javnost, DiCaprio se pobrinuo da film bude javno dostupan svima, no, prema posljednjim informacijama, još samo dva dana.

 

 

Dostupan svima

Film se može pronaći na službenim stranicama National Geographica ili pak putem YouTube kanala gdje ga je do sada pogledalo više od jedanaest milijuna ljudi ili na kraju ovog teksta.

U filmu koji traje nešto više od sat i pol, Leonardo DiCaprio putuje svijetom te bilježi posljedice klimatskih promjena. U dokumentarcu se susreće s nekoliko stručnjaka koji govore o opasnostima s kojima se suočava naš planet, a neki podaci koje stručnjaci otkrivaju u filmu, šokiraju.

U filmu su prikazane i satelitske snimke, one prije i poslije, koje upućuju na promjene koje su se dogodile, pokazuju razaranja u Zemljinom prirodnom okruženju.

‘Želim znati koliko smo daleko otišli, koliko štete smo učinili, te postoji li išta što možemo učiniti da to zaustavimo?’, govori na početku filma oskarovac Di Caprio.

Sniman tri godine

U dokumentarnom filmu se pojavljuju i znanstvenik i inovator Elon Musk koji govori o tome kako svijet mora prestati koristiti fosilna goriva i početi koristiti obnovljive izvore energije. U filmu se pojavljuje i američki predsjednik u odlasku Barack Obama koji govori o globalnom zatopljenju i njegovim posljedicama.

Film je režirao Fisher Stevens, a sniman je tri godine kroz koje je kamera zabilježila osobna putovanja Leonarda DiCaprija i njegove intervjue s pojedincima iz svih slojeva društva, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama.

di-caprio

Rušenje rekorda

Srpanj 2016. bio je najtopliji mjesec otkako postoje temperaturna mjerenja, a to vjerojatno znači da je bio i najtopliji mjesec u posljednjih 125.000 godina, odnosno posljednjeg međuglacijalnog razdoblja. Kolovoz je bio topliji od svih kolovoza do sada, jednako i rujan, dok su u listopadu zabilježene netipično visoke temperature.

Svakog mjeseca srušimo novi temperaturni rekord, a s obzirom na to da se Zemlja sve više zagrijava, uslijed posljedica globalnog zatopljenja, čini se kako će takvi rekordi kontinuirano biti rušeni.

Ekstremni poremećaji

Prosječna temperatura u regiji već je narasla za 1,3 stupnja Celzija od kraja 19. stoljeća. Sami sebi smo postavili temperaturnu granicu koju ne smijemo prijeći, a čini se kako, nastavimo li ovako, tu granicu od 1,5 stupnjeva zatopljenja mogli doseći već 2024. godine. Time sami sebe dovodimo u opasnost zbog činjenice da će sve toplija površina planeta izazvati sve ekstremnije vremenske poremećaje.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskom rukom utjecat će i na ekosustave, pustinje bi se mogle proširiti južnom Španjolskom i Portugalom, sjevernim dijelovima Maroka, Alžira i Tunisa, te u drugim regijama poput Sicilije, južne Turske i dijelova Sirije. Vegetacija tih regija, poznatih po borovima, maslinama i hrastovima, također će se dramatično izmijeniti, pisao je nedavno časopis Nature.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?