Okrugli stol o temi “Regionalna liga, da ili ne?”

Osim: Svi pričaju, nitko ne pokušava. Džajić: Još je rano

simpo
09.10.2015.
u 06:15

Na četvrtom Međunarodnom sportskom simpoziju Simposar jučer je u hotelu Europa u Sarajevu održan okrugli stol o temi: “Regionalna liga u nogometu, da ili ne?”. Svi sudionici su se složili kako bi osnivanjem regionalne lige kvaliteta nogometa vjerojatno napredovala, kako bi se povećala posjećenost na stadionima i nazočnost sponzora, ali i da se ulazi u nedovoljno ispitano područje.

Džajić skeptičan

Ivica Osim u svom uvodnom govoru poručio je da bi se provedbom ideje u djelo najbolje vidjelo što se može uraditi. - Pričamo, a nitko ništa ne pokušava. Što se mene tiče, ja bih ovo napravio jučer, a ne danas. I malo bih proširio ovu priču i na Tursku i Grčku, kazao je Osim. Najmanje nade u ovakav projekt ima Dragan Džajić koji smatra da regija nije dovoljno zrela da bi se pokrenula ova ideja. - Priznajem da bi kvaliteta bila bolja, ali za sve drugo mislim da ne postoje uvjeti. Bojim se da do realizacije neće doći, kazao je jedan od najboljih igrača u povijesti bivše Jugoslavije.

Navijači kao problem

Za Splićane Zdravka Reića, novinara Slobodne Dalmacije, i Dragana Pavića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Hajduka, najveća prepreka regionalnoj ligi su navijači. - Nismo u stanju riješiti te probleme u našim državama, a mislim da je još nezgodnije to riješiti na razini regije, bez obzira na to što bismo mi željeli. Navijači su postali akteri nogometa i teško se može protiv njih. Hajduku se zbog navijača čini tolika šteta i ja sam pisao o tome, pa sam sada napadnut, kazao je Reić. Dragan Pavić je istaknuo da regionalne lige u drugim sportovima već postoje, ali da je nogomet specifičan i zahtijeva posebne analize, s čim su se složili bivši trener Hajduka Stanko Poklepović i trener-konzultant švedskog nogometnog saveza Zlatan Nalić. Čelnici Sarajeva i Željezničara Dino Selimović i Mirsad Šljivak su također bili sudionici diskusije. Selimović je kazao kako je nemoguće pokrenuti ligu koju čine zemlje bivše Jugoslavije, ali da je moguće pokrenuti kup u kojem će se natjecati zemlje koje ne uspijevaju ostvariti plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu, dok je Šiljak istaknuo kako je najveći problem politika koja nije spremna pratiti takav projekt. Glavni tajnik NS BiH Jasmina Bakovića je kazao da su nogometni savezi zemalja bivše Jugoslavije već imali dva sastanka i kako je tema osnivanja regionalne lige već dugo u razmatranju, ali kako je još mnogo posla pred savezima. Najviše se istaknuo fudbalski savez Makedonije koji je iznio idejni plan o kojem se najviše diskutiralo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije