Zastupnik Bagarić tvrdi

Opstrukcije u vlasti zaustavile više stotina milijuna eura za vjetroelektrane FBiH 5

25.02.2017.
u 07:00

Predsjednik Kluba HDZ-a i HNS-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jozo Bagarić pozvao je na hitnu promjenu propisa te omogućavanja realizacije izgradnje vjetroelektrana upozoravajući da su, zbog administrativnih zapreka ili opstrukcija, u zastoju investicije vrijedne više stotina milijuna eura.

Nema naznake

“Ne postoji odgovarajući odgovor za projekte koji su u tijeku. Za one koji su već ishodili energetsku dozvolu za to postoji rješenje. Međutim, za sve ostale, a njih je uistinu puno, pogotovo s prostora Hercegbosanske županije, nema rješenja. Zato želim postaviti pitanje je li u pitanju smišljena opstrukcija ili je pak problem u nesposobnosti domaće administracije, nedorečenost propisa ili slično”, rekao je za Večernjak zastupnik Bagarić.

On je pri tome podsjetio kako je potpisano nekoliko velikih ugovora koji su sada u fazi čekanja, što donosi golemu štetu njima, ali i lokalnoj zajednici. 
“Nedopustivo je da investicije za koje su investitori osigurali sredstva sada jednostavno čekaju godinu do dvije, a da ne dobivaju nikakav odgovor ni naznaku odgovarajućih rješenja. Takvih velikih investitora je trenutačno pet, a u pola godine, prema očekivanju, takvih će biti još dva ili tri. Znači, imamo osigurane investicije i pritisak vlasnika i javnosti. U ovim investicijama vidimo mogućnost razvitka lokalne zajednice, županije te otvaranja novih radnih mjesta i puno bolji životni standard”, dodao je Bagarić. Hercegbosanska županija ima ogromne potencijale u energiji vjetra te uz nju su tu još dvije hercegovačke županije ,kao i područje jugoistočnog dijela Republike Srpske. U BiH je do sada utvrđeno više potencijalnih lokacija, ali su mjerenja provedena na tridesetak gdje su potvrđeni potencijalni kapaciteti za izgradnju vjetroelektrana.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?