Pred blagdane

Oprez: I božićne lampice mogu uzrokovati požar i štetu

18.12.2016.
u 07:00

Badnjak, Božić i nadolazeći blagdani nezamislivi su bez ukrašenog bora. Iako neki preferiraju umjetno, većina, pak, najviše voli u svom domu imati pravo, prirodno drvce, piše Večernji list BiH.

Provjera prije postavljanja

Drvca koja se kite mogu biti od jelke, smreke pa do bora. No, rijetki su oni koji su svjesni opasnosti koju nose. - Božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava, ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti, što može dovesti do požara, upozoravaju vatrogasci. Iz Vatrogasne službe u Mostaru kazali su nam da je proteklih godina znalo doći do manjih požara, no štete nikada nisu bile prevelike.

Manji požari i intervencije

Vatrogasac iz Sarajeva u razgovoru nam je rekao da rijetko dolazi do takvih slučajeva, ali i kada dođe, vatrogasci su uvijek u pripravnosti. Kako bi se spriječili požari i izbjegle štete, vatrogasci su ponudili nekoliko korisnih savjeta. Prirodno je drvce jeftinije, no lakše se zapali. Također, opadaju mu iglice pa postoji veći rizik da ih kućni ljubimci progutaju. Lampice s drvca isključite ako niste kod kuće ili dok spavate. Ne kitite bor svijećama i ne palite ih. Prije no što ukrasite bor lampicama, provjerite ima li razbijenih žaruljica ili grla, uništenih izolatora ili žica. Pri kupnji treba dati prednost provjerenim proizvođačima i kvalitetnim materijalima jer čak je trećina božićnih lampica neispravna i može izazvati požar ili probleme sa strujom, pokazuje istraživanje Europske komisije. Drvce se brzo suši i gubi vlagu te postaje lako zapaljivo. Brzo gori, gotovo trenutačno, i takva vatra brzo se širi na cijeli stan. Dovoljne su minute da se sve zapali. Budući da drvce sadrži dosta smole, ona će pri zapaljenju stvoriti puno dima, a dugo izlaganje dimu može biti ubojito. Drvce će ostati svježije ako prije kićenja stoji u posudi s vodom. Vatrogasci u BiH imali su velik broj intervencija zbog požara koje su prouzročili svijeće, borovi i lampice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?