Obilježavanje Dana općine

Općina Neum čini veliki iskorak na svim poljima

28.08.2016.
u 10:00

Blagdan Gospe od Zdravlja slavi se ne samo kao patron župe Neum, već je to i Dan općine.

Brojna događanja

Stoga je posljednjih dana sve u znaku ova dva za Neumljane jako važna događaja, pa se na prostoru općine Neum bilježe brojna vjerska, ali i kulturna, zabavna te sportska događanja. Danu neumske općine prethodilo je bogato kulturno ljeto u kojem su se priređivali festivali klapa i animiranog filma, kao i Večer hrvatskog folklora te hrvatski glazbeni festival Etnofest.

Ni zabave nije manjkalo pa je Neum bio domaćin završnog državnog natjecanja u Jadranskim igrama, a tu su i vaterpolska natjecanja. Sve ovo ide u prilog činjenici da je općina Neum ovog ljeta zaista kulturno središte i mjesto koje je tisućama domaćih i stranih gostiju omiljeno odredište za ljetni odmor i rekreaciju.

Službeni program obilježavanja Dana općine Neum započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom ispred velikog spomen-križa poginulim braniteljima neumske općine. Bila je to prigoda da se na jednom mjestu okupe preživjeli suborci te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz općine, a skupu je nazočilo i izaslanstvo Općine Neum, Općinskog vijeća Neum i udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Neuma na čelu s načelnikom općine dr. Živkom Matuškom.

Nakon odavanja počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima upriličena je i svečana sjednica Općinskog vijeća Neum kojoj su nazočili brojni gosti i uzvanici, a među njima su bili i najviši politički predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti, počevši od općinske preko županijske te FBiH do Vijeća ministara BiH. Bila su tu i brojna izaslanstva iz susjedne Dubrovačko-neretvanske županije u RH, a predvodio ih je župan Nikola Dobroslavić.

Sjednicu je otvorio predsjedatelj OV-a Neum Mirko Pavlović te je pozvao na intoniranje himne hrvatskog naroda i na minutu šutnje kao spomen na poginule hrvatske branitelje.

“Proračun općine Neum je nešto malo veći od 5,5 milijuna KM i naplata poreznih prihoda u prvoj polovini godine je u granicama normale. Izostala su određena sredstva od neporeznih prihoda, i to prije svega od hidroakumulacije, ali i smanjeni prihodi od komunalija i rente. Sve to unatoč činjenici da postoji općinska odluka o legalizaciji. Bez obzira na sve, Općina Neum ipak uspijeva financirati sve predviđene obveze i servisiramo sve naše proračunske korisnike.

Naravno, puno se ulaže i u rad s mladima, a tu se moraju izdvojiti stipendije za naše učenike i studente. Mladi su naša budućnost i svima nam je obveza učiniti sve da mlađi naraštaji ostanu živjeti i raditi u svom kraju.

Infrastrukturni objekti

Nije nam cilj samo servisirati proračunske korisnike, već je iza nas dosta projekata na obnovi općinske infrastrukture. Obnova postojećeg i radovi na izgradnji novog vodovoda samo su dio onoga što činimo, a tu je i sanacija prometnica, čime su stvoreni još bolji uvjeti za prometovanje u pojedinim dijelovima naše općine.

Tu su i brojni projekti na uređenju morske obale gdje dominiraju aktivnosti na izgradnji šetnice te rješavanju pitanja kanalizacije, ali i novom projektu uvođenja LED rasvjete na šetnici te još nekim dijelovima grada. Cilj nam je i masovniji razvoj seoskog turizma i poljoprivrede u neumskom zaleđu” istaknuo je, uz ostalo, u svom prigodnom godišnjem izvješću načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.

Odlukom Općinskog vijeća Neum javna priznanja Općine Neum tj. nagrade dobili su Stanislav Vukorep, Družba sestara služavki Malog Isusa Neum, tvrtka “Judik” Neum, neumska tvrtka “Neretvanac” i turističko društvo “Jadran” Neum. Svečane diplome te umjetničke slike i novčane nagrade dobitnicima je uručio općinski načelnik dr. Živko Matuško. U glazbeno-zabavnom dijelu programa nastupili su neumski glazbenik i pjevač Marin Previšić i HKUD “Humski glas” Neum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije