Za rušitelje poretka

Oni koji budu potkopavali Dayton neće moći ući u EU

EU
01.10.2012.
u 09:14

Ni nakon godinu dana odluka još uvijek nije primijenjena niti na jednu osobu

Iako je prošlo više od godinu dana od kako je Vijeće ministara donijelo Odluku o poduzimanju restriktivnih mjera protiv onih koji u BiH potkopavaju Daytonski sporazum, ova odluka još uvijek nije primijenjena niti na jednu osobu, točnije još uvijek nije aktiviran mehanizam za njezinu primjenu. Podsjetimo, u odluci se navodi kako će restriktivne mjere biti poduzete protiv fizičkih i pravnih osoba čije djelovanje ugrožava suverenost, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet BiH, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti i potkopavaju Daytonski sporazum. Odluku je donijelo Vijeće ministara EU, a ista je već odavno na snazi.

Učvršćivanje prisutnosti

Naime, odluka je objavljena u Službenom listu EU u kome se opisuje mehanizam koji je Vijeće ministara EU odobrilo u službenim zaključcima sa sjednice, a koji se odnosi na sankcije prema fizičkim i pravnim osobama iz BiH i predstavlja dio mjera koje EU želi imati prema BiH kako bi učvrstila svoju prisutnost. Objavljivanjem odluke u Službenom listu EU mehanizam je stupio na snagu, ali ipak nije aktiviran. Za aktiviranje ovog mehanizma, ako do takve potrebe dođe, u aneksu ovog akta objavljenom u Službenom listu, bit će navedena imena. S obzirom da tih imena nema, mehanizam još nije aktiviran. Listu imena na koje će se odnositi sankcije, ako to bude potrebno, odredit će i potvrdit Vijeće ministara EU, na prijedlog neke zemlje članice ili na prijedlog visokog predstavnika za sigurnost i vanjsku politiku, a imena će biti navedena u aneksu ove odluke. Osobe na koja će se odnositi sankcije obavijestit će pismeno i izravno ako im adresa bude poznata ili će javno objaviti svoju odluku.

Izuzeci od pravila

Vijeće ministara će, kad mu se pruži dovoljno novih dokaza ili kad to postane očigledno, ponovno razmotriti svoju odluku. Svaka zemlja članica EU će moći spriječiti stupanje na svoj teritorij fizičke ili pravne osobe koja ugrožava navedene odredbe. No, kako u većini sličnih odluka postoje izuzeci od pravila, to je i u ovom slučaju tako. Izuzeci od pravila su organiziranja međunarodne međuvladine konferencije, konferencije koju organizira UN, EU, zemlja članica EU, zatim ako postoji prethodni međusobni dogovor o imunitetu, ako je na snazi poseban ugovor s Vatikanom, ako se radi o konferenciji OESS-a i ako te konferencije promoviraju demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava u BiH, te ako postoji žurna potreba humanitarnog karaktera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?