Konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Olakšati turistima da prelaze granice u regiji

leko
24.04.2015.
u 10:40

Predsjednici i čelnici parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative (JJI) najavili su kako će inicirati snažnije povezivanje članica i zemalja koje su izvan Europske unije, a kao najbolja platforma za to je turizam i prometno povezivanje. Na kraju zasjedanja održanog u Neumu prihvaćena je posebna izjava u kojoj se poziva na oživotvorenje ovih inicijativa. “Izjavom se još jednom potvrđuje opredijeljenost kako bismo proveli strategiju EU za razvoj Jadransko-jonske oblasti. Naša budućnost Jadransko-jonske regije ovisit će o tome kako će se riješiti problemi koje ne može jedna država riješiti. Turizam donosi benefite svakoj državi, ali donosi i izazove poput zagađenja životne sredine, ili pak snažnijeg povezivanja prometnicama koje su opterećene”, rekao je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović istaknuo je da Strategija Europske unije za ovu regiju u cijelosti korespondira s novim pristupom EU prema BiH. Naglasio je da ta strategija, kao i novi pristup EU za BiH predstavljaju novu prigodu za našu državu i dodao kako je bitno da vlasti u BiH prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje.

Ustupamo iskustva

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je da će Hrvatska nastaviti pomagati zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative da postanu punopravne članice Europske unije ističući da među njima ima puno mogućnosti za jačanje odnosa, napose u parlamentarnoj suradnji. “Hrvatska je otvorena da prenese svoja iskustva i znanja iz pristupnih pregovora. To smo pokazali više puta i ustupanjem Acquisa našim susjedima. Nadam se da im je to pomoglo”, rekao je Leko u izjavi za medije nakon završetka trinaeste konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative (JJI). Objasnio je kako je Hrvatska, kao i EU zainteresirana za stvaranje jedinstvenog tržišta te da će pomoći konkretnim projektima koje bi predložile zemlje JJI. Najavio je da će zemlje članice Jadransko-jonske inicijative raditi na olakšavanju turistima da prelaze granice. “Turizam je most za suradnju. Moderni nomadi traže da bez problema mogu prelaziti državne granice. To je interes svih i mislim da ćemo tu napraviti neke iskorake vrlo skoro”, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora. On je pozdravio i aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Europske unije s BiH nazivajući to pozivom za ozbiljne reforme. “To je poziv BiH da pristupi ozbiljnijim reformama kako bi ispunila kriterije koje se traže za članice Europske unije. To je dobar znak da je EU zainteresiran za procese u BiH”, rekao je Leko.

Problem Mediterana

U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili sudionici konferencije zemalja Jadransko-jonske inicijative na kraju zasjedanja u Neumu, sudionici su pozdravili realizaciju Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju i potvrđuju punu potporu vladama i svim drugim institucijama koje sudjeluju u realizaciji ove strategije koja predstavlja način da se ostvari održiv ekonomski i socijalni napredak u regiji. Sudionici konferencije u zajedničkoj izjavi su izrazili i žalost zbog strašnih tragedija migranata koje su se dogodile u Sredozemnom moru posljednjih mjeseci i zahtijevaju hitno rješavanje ovog humanitarnog pitanja. JJI je međunarodna regionalna organizacija koja doprinosi jačanju političke i ekonomske suradnje osam zemalja, a čine je Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Grčka, Italija, Slovenija i Albanija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?