28.11.2016. u 07:00

Trumpovim trijumfom dolazi do novog miješanja političkih karata. Spominje se čak i nova Jalta. Ili nas netko samo “šalta”, a Jalta ipak ostane samo kao stari mjuzikl “Jalta, Jalta”. Nadamo se da utrka oko interesnih sfera između SAD-a i Rusije neće biti kao u vrijeme utrke oko osvajanja Mjeseca između SAD-a i SSSR-a. Kad su se Ameri spustili na Mjesec i na njegovu površinu podjeli zastavu SAD-a, članovi vrha sovjetske partije bili su izvan sebe i Mjeseca. Pa se pojavio nadrealni vic o toj temi. Predsjednik SSSR-a zapovjedio je da se sovjetski astronauti po svaku cijenu spuste na Mjesec i njegovu vidljivu stranu oboje crvenom sovjetskom bojom. Kad se navečer pojavio svježe obojen crveni Mjesec, u Washingtonu su ostali zgranuti. No, onda se američki predsjednik dosjeti kako doskočiti crvenima u Moskvi i zapovjedi da se američki astronauti opet spuste na Mjesec i urade svoje. Sutra navečer izišao je Mjesec, a preko čitave njegove površine obojenom crvenom bojom pisalo je - Coca Cola!

Kakve će karte u novoj geostrateškoj igri dobiti BiH? Hoće li opet biti varanja na kartama, vađenja nekakvih asova iz rukava, novih blefiranja? No, puno toga BiH mora učiniti iznutra da je ne bi pogodilo izvana. S Mjeseca se vidi da u BiH ima više suprotstavljenih struja, neke se hitno moraju isključiti, posebno one koje već dugo tresu BiH, ali i šire okruženje. Ako se ne mogu nikako isključiti, valjalo bi ih barem izolirati, uz kvalitetno uzemljenje, to jest prizemljenje. Puno toga u vezi s tim podsjeća na nezgodnu zgodu s Mujom i Fatom. Mujo nazove Fatu:

- Navrati kod mene na večeru i vino uz svijeće!

- Joj, Mujo, baš si romantičan - uzvrati Fata.

- Ma, jok, nego mi isključili struju - objasni joj Mujo.

Puzajuće izmjene Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH učinile su to da taj sporazum izgubi okvir pa tako postane nesporazum i donese nemir. Te puzajuće izmjene Daytona učinjene su uglavnom na štetu hrvatskog naroda, zaglavnog kamena BiH. Bez ispravljanja katastrofalnih pogreški, BiH nema nikakvu budućnost, a kamoli europsku. Bh. Hrvate tješe i nastoje odobrovoljiti nekim primjerima “europskih demokratskih stečevina” pa kažu:

- Žene su u jednoj razvijenoj Švicarskoj dobile pravo glasa tek 70-ih godina prošloga stoljeća, u nekim kantonima tek prije 20-ak godina, i što im je nedostajalo. Živjele su bolje od žena u brojnim država u kojima su žene imale pravo glasa!

Ima i onih koji smatraju da nije neki problem to što bh. Hrvatima drugi narod može birati političke predstavnike. I ponovno navode primjer iz Švicarske:

- Muškarci Švicarci na referendumu su odlučivali o tome mogu li žene u Švici imati pravo glasa!

Bh. Hrvati očekuju punu pomoć svojih sunarodnjaka u RH u ostvarivanju svojih suverenih prava u BiH. Moraju politički djelovati po onoj: “Ne pokazuj svoje slabosti, mnogo ih je koji nemaju milosti!” Ili po onoj: “Da nisi prijateljima toliko pričao, ne bi neprijatelji toliko znali!”

Hrvati s pravom najvećim političkim autoritetima postavljaju pitanja o pravu, pravdi, politici i moralu.

Valja ih podsjetiti na moralnu jednadžbu al-Hvarizmija, iranskog matematičara iz devetog stoljeća, kojemu se pripisuju velike zasluge oko uvođenja arapskih brojeva u matematici i razvoja algebre. Pitali su ga čemu je jednak čovjek izražen kroj brojeve, a on im objasni:

- Ako je pošten i moralan, piše mu se broj jedan (1). Ako je pri tom i šarmantan, dopisuje mu se jedna nula pa se dobije broj 10. No ako je još i bogat, dobije još jednu nulu i dobijemo broj 100, a ako je i plemenita roda, pripisuje mu se još jedna ništica i dolazimo do čovjeka s ocjenom 1000. No, ako izgubi poštenje i moral, nestane one jedinice s početka pa ostanu samo bezvrijedne nule!

Samo da se ne dogodi nešto slično kao s jednom zajedljivom damom koja je zbog svog finog ponašanja ispala budala pa se ljutito našalila na svoj račun kazavši:

- Više ne tražim srodnu dušu, što će mi dvije budale u životu! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?