Okrugli stol

Okrugli stol povodom 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada

Mostar
VL foto
01.05.2012.
u 14:30

Po pitanju radničkih prava, u susjednoj Hrvatskoj, situacija nije puno bolja

Sindikati i građani Bosne i Hercegovine konačno se moraju probuditi i stati na kraj aždaji koja melje sve pred sobom, kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić na okruglom stolu upriličenom u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada. \"U ovoj državi vlada kriptomanija, partitokracija i, ono što je najgore, kako je Thomas Hobbes napisao još u 17. stoljeću - država je morska neman, čudovište, koju građani moraju ukrotiti, a ako je građani ne ukrote država će pojesti te svoje građane\", naglasio je Milić. Naveo je primjer aktualne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županije koja je, po njegovim riječima, nakon dolaska na vlast, zaposlila 50 novih ljudi u administraciji, čime je nastavila politiku prethodne vlade koja je, pak, otvorila tri nova ministarstva i u njima zaposlila 130 ljudi. \"Tako nešto ne bi izdržala ni Njemačka. Moramo se konačno svi probuditi izaći na ulice i konačno reći ne ovakvom načinu vladanja. Nedopustiva je indolentnost i nezainteresiranost koju pokazuju građani ove države prema takvom ponašanju vladajućih\", dodao je Milić.

Kada je u pitanju Hrvatska i radnička prava u susjednoj državi, po riječima sveučilišnog profesora Marija Volarevića, situacija nije puno bolja u odnosu na BiH, pogotovo u Dalmaciji, gdje je u zadnjih 20 godina izgubljeno 66,000 radnih mjesta. \"Nakon pada komunizma očekivalo se da će novi neoliberalni sustav biti bolji za sve, no dogodilo se ono što nitko nije pretpostavljao – neoliberalizam je progutao sve. Danas više nije važni biti, nego imati, i u svemu tome izgubio se čovjek\", kazao je Volarević. Dodao je kako bi ideal svake države trebao biti da svatko dobije onoliko koliko mu je potrebno, što po njegovom mišljenju, nije utopistička ideja. \"Svi smo svjesni da skandinavski model vrlo dobro funkcionira. Međutim, da bi smo došli do toga treba promijeniti čitavu strukturu ponašanja, od samih radnika do onih koji imaju vlast\", zaključio je Volarević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?