SLUČAJ TURKOVIĆ

Odvjetnik ispunio obećanje da će oboriti presudu godine

Zijad Turković
03.08.2014.
u 09:55

Odvjetnik je još prije pola godine najavio ukidanje presude za zločin

Još prije pola godine sarajevski odvjetnik Fahrija Karkin je nepokolebljivo tvrdio da će dokazati sve propuste suđenja Zijadu Turkoviću i ostaloj četvorici, ukupno nepravomoćno osuđenih na 100 godina zatvora za ubojstva i pljačke, te da će presuda protiv njegova klijenta pasti već na prvoj stubi... To se upravo dogodilo!

- Nikada do sada nisam pisao žalbu koja sadržava sve moguće bitne povrede koje je predvidio Zakon o kaznenom postupku. Ovdje je Tužiteljstvo BiH iskoristilo svoje pravo i saslušalo 137 svjedoka, 21 vještaka i 666 materijalnih dokaza i zato je trebala godina i pol. Obrana svih optuženih je imala svega tri mjeseca. Nije to ravnopravan postupak, pogotovo što su odbijeni dokazni prijedlozi koji su bitni, među kojima je i saslušanje triju svjedoka, od kojih je jedan političar - Fahrudin Radončić, i to zbog javnih izjava - navodio je Karkin, ističući da je tužitelj Oleg Čavka trebao biti izuzet jer ga je predložio kao svjedoka obrane, iz razloga što se povela istraga da je u predmetu svjedoka-pokajnika Isljama Kalendera primio 30.000 eura mita.

- Upravo na te okolnosti tužitelj se sastajao i telefonski komunicirao s optuženima i pokajnikom, kojemu jedinom kasnije nije oduzet mobitel, što je jako čudno. Proces je montiran. Svjedok-pokajnik Kalender bio je raskrinkan od svog rođaka, drugog pokajnika Zekovića, koji je otkrio sve što je Kalender uradio. Kakav je to proces bio, dobro se vidi iz žalbe gdje je kronološki objašnjeno, kroz Kalenderova 23 iskaza, kako on kupi namjerno ponuđene informacije od policajaca, od tužitelja i onda montira priču. Svi optuženi su se žalili i na tužiteljicu Dijanu Kajmaković. Žalili su se na pritisak, čak i na upotrebu sile. Niti jednog trenutka nisam upotrijebio drugi termin za pokajnike, nego da lažu. Također, nikad nisam rekao da nisu rekli istinu - ja tvrdim da oni lažu. Tvrdim, recimo, za Seju Dumanjića da je “na jučerašnjoj raspravi rekao to i to, a danas je rekao to i to”. Znači, ne govori istinu! Slagao je, dakle, ili jučer ili danas. Ja kažem - pustite mi tu snimku, a sudac ne donese takvu odluku. To je nepoštivanje prava optuženog da se brani. A to je samo jedan od primjera. Onda, koliko je puta Zijo bio (ne)opomenuto izbačen iz sudnice, a i ja sam napravio gaf i platio 10.000 maraka. To je bila kazna za nepoštivanje Suda. Za Sud je predviđeno da budu kažnjeni tako što će im ukinuti presudu - naglasio je Karkin. S druge strane, u Tužiteljstvu BiH su nemalo iznenađeni ovom odlukom Prizivnog vijeća Suda BiH, a novi početak suđenja zakazan je za 18. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije