akcija ,,Pangea IX”

Oduzeti lijekovi bez dozvole za uvoz u BiH

Oduzeti lijekovi
26.06.2016.
u 12:44

U sklopu međunarodne operativne akcije ,,Pangea IX” službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo su otkrili i oduzeli medicinske lijekove za koje je potrebna posebna dozvola za uvoz.

Vršeći operativne aktivnosti u sklopu međunarodne akcije ,,Pangea IX“ usmjerene na borbu protiv ilegalne trgovine lijekovima, službenici UNO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Tim I iz Regionalnog centra Sarajevo, su u Carinskom referatu Pošta Sarajevo izvršili kontrolu i pregled poštanskih pošiljki, prenosi pogled.ba

Prilikom pregleda poštanske pošiljke fizičke osobe otkriveni su medicinski lijekovi. Radilo se o pošiljci koja je sadržavala 640 jedinica supstanci Aquabolica 100mg, Calida 20mg, i Silda 100mg. Prilikom identifikacije i dodatnog utvrđivanja navedenih supstanci, značaju ulogu je imala specijalistička oprema za identifikaciju supstanci ,,Ahura – First defender” doniran od strane programa EXBS putem Vlade SAD.

S obzirom da navedene supstance spadaju u kategoriju hormona i da je za iste potrebna dozvola za uvoz, tj. potvrda od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, navedena osoba nije posjedovala potrebne dozvole i dokumente za uvoz, isti su oduzeti od fizičke osobe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?