Ljubuški

Održana sedma međugradska izložba sitnih životinja

08.12.2016.
u 10:00

Malo je manifestacija na jugu Hercegovine koje su za kratko vrijeme stekle povjerenje građana kao što je međugradska izložba sitnih životinja u Ljubuškom. Za građane, u prvom redu djecu, izložbe se pravi mamac, a potporu daje i OŠ Marka Marulića, u čijoj se sportskoj dvorani održava, a za koju se pripreme nastavno osoblje i učenici prigodnom zidnom izložbom. Sedma međugradska izložba bila je još jedan korak u tom smjeru. Govoreći o izložbi i njezinim značajkama, Hrvoje Mucić, predsjednik organizatora Udruge “Columba”, kaže:

Dobra organizacija

- Uspjeli smo organizirati izložbu koja je protekla sukladno planovima. Na izložbi su prikazani brojni eksponati, 722 goluba, 100 ptica pjevica, 75 kokoši i 23 kunića. Zadovoljni smo brojem izlagača i posjećenošću. Imali smo više od stotinu izlagača iz svih dijelova BiH, a građani su naš rad podržali dobrom posjećenošću, istaknuo je Mucić pa naglasio: - Izložbe su prilika za suradnju i prijateljstvo s istomišljenicima koji uzgajaju sitne životinje. Uz to, izložbe su prilika da uzgajatelji sitnih životinja pokažu rezultate svoga rada. Sve je više zainteresiranih građana, muškaraca i žena koji nam se priključuju pa je udruga narasla na pedesetak aktivnih članova, ne samo iz Ljubuškog nego iz Čapljine, Čitluka i Posušja… Hercegovci najviše uzgajaju golubove, obično su to birminghamski prevrtači (Birmingham roller). Međutim, radimo i na jednom za nas velikom projektu, stvaranje nove rase koja se sada bori za priznanje Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja. Uskoro očekujemo priznanje u rekordnom roku pa ćemo krenuti i na manifestacije europskog tipa. Mi smo na to ponosni, a stvaramo je kreiranjem pet vrsta. Ideja je krenula od Radoslava Lavrića, utemeljitelja udruge, koji je idejni začetnik nove rase. Kako bi se stvorila nova rasa, mora se imati 400 identičnih eksponata koji ne sliče ni na jednu od poznatih.

Pobjednik izložbe

Moraju biti potpuno nova rasa propisana po standardu utvrđenom od Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja. Proces traje više od 10 godina, a na njemu radi 10 članova. Dio ih je manje uključen, a cijeli proces odvija se pod budnim okom idejnoga tvorca Radoslava Lavrića te stručnjaka Saveza za uzgoj ptica i sitnih životinja. Hercegovina će uskoro imati svog goluba, a što se tiče nastupa na izložbi, Mucić kaže kako se organizatorima posrećilo da je golub člana Udruge pobjednik izložbe, po ocjeni sudaca. - Pravila ocjenjivanja su stroga, svi eksponati su pod šifrom, suci razgledaju, a tek kada unesu ocjene, traže se vlasnici, kaže Mucić te dodaje da je Dragan Tomić, predsjednik ptičarske sekcije, na državnoj izložbi osvojio prva tri mjesta. Pokrovitelj izložbe bio je koncern Agram. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?