Mostar

Održan sastanak Konferencije za oblast zdravstva u BiH

adil
01.12.2015.
u 15:21

Na trećem redovnom sastanku Konferencije za oblast zdravstva u BiH, koju čine ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i šefica Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH Anđa Nikolić, donesen je zaključak na osnovu kojeg će biti upućen dopis Vijeću ministara BiH kako bi se zatražilo ubrzanje procedure imenovanja Vijeća za mjeriteljstvo BiH. 

Sudionici sastanka usuglasili su se da se formira Radna grupa u okviru koje će stručnjaci iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstva zdravstva FBiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH analizirati mogućnosti zaključivanja ugovora sa bolnicama u inozemstvu.
Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je da koordinira rad Ekspertske radne grupe čiji će članovi biti imenovani od strane Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a koja će mišljenje o opravdanosti primjene sintetskih kanabinoida u strogo kontrolirane medicinske svrhe kao i vakcine “cimavaks” dostaviti Konferenciji za oblasti zdravstva u BiH. 

Razgovarano je i o harmonizaciji propisa iz oblasti zdravstva u BiH sa europskim direktivama i iskazana potreba formiranja liste prioriteta zakonskih propisa u oblasti zdravstva u BiH koje je u narednom periodu potrebno uskladiti sa legislativom EU. 

Sudionici trećeg redovnog sastanka Konferencije za oblast zdravstva u BiH izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa ciljem jačanja zdravstvenih sistema u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije