Dom naroda PFBiH

Odobreno zaduženje za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići

dom naroda fbih
08.10.2015.
u 17:30

Sredstva se odobravaju Federaciji BiH uz rok od 25 godina

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH podržao je većinom glasova na današnjoj sjednici odluku, po kojoj Federalna vlada prihvaća zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke (EIB) i BiH za realizaciju Projekta Koridor Vc u iznosu od 100.000.000 eura za JP Autoceste Federacije BiH d.d. Mostar. 

Ova sredstva namijenjena su za realizaciju Projekta Koridor Vc na dionici Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići. Sredstva se odobravaju Federaciji BiH uz rok od 25 godina i šestogodišnje grace razdoblje, a kredit će biti prenesen na Autoceste FBiH. 

Ujedno, Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između s BiH, kao i za zaključivanje i usuglašavanje odgovarajućeg Podugovora s Autocestama FBiH kojim će, u svrhu redovite otplate, biti definirati uvjrti vraćanja sredstava. Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora o kreditu Vlada je ovlastila federalnu ministricu financija. 

Poddionica Počitelj - Zvirovići, duga 11,2 kilometra, počinje petljom Počitelj, udaljenom približno 1,8 km zapadno od naselja Domanovići. 
Trasa se pruža po počiteljskom platou prema jugu i kod sela Gradina skreće na zapad gdje prelazi preko rijeke Neretve sa sjeverne strane Počitelja. 

Prijelaz preko rijeke Neretve, kao i magistralne ceste M17, zatim regionalne ceste i pruge Ploče - Sarajevo, bit će ostvaren mostom dužine 980 i visine stubova 85 metara. Nakon toga trasa ulazi u malo nepovoljniji teren kojeg savladava s dva kraća tunela (240 m i 460 m) i dva vijadukta od po 155 m. U nastavku, autocesta se pruža platoom planine Crna greda prema petlji Zvirovići (Međugorje), gdje i završava. Da bi stupila na snagu ova odluku mora je potvrditi i Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra na vanrednoj sjednici. 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH, koji je predložila Vlada FBiH, usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH. 

Predložene izmjene i dopune neophodno je donijeti radi usklađivanja Zakona o proračunima u FBiH sa Zakonom o prekršajima, a one propisuju obveze donošenja provedbenih akata koji se odnose na fiskalnu procjenu posljedica na proračun. 

Propisana je i mogućnost izvršavanja pojedinih stvorenih obveza za vrijeme trajanja odluke o privremenom financiranju, obveza pokrića ukupno ostvarenog deficita i preciznije je utvrđena odredba člana 81. Zakona koja se odnosi na županijske proračunske inspektore, navodi se u obrazloženju zakona. 

Prema zakonu, Ministarstvo financija FBiH dužno je podnositi Vladi na razmatranje pojedinačna konsolidirana financijska izvješća za sve razine vlasti u roku od 40 dana po isteku obračunskog razdoblja, a za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca do 25. travnja tekuće godine. 

Proračunski korisnici dužni su dostaviti pojedinačna izvješća za razdoblja: od 1. siječnja do 31. ožujka, od 1. siječnja do 30. lipnja i od 1. siječnja do 30. rujna Ministarstvu financija u roku od 20 dana po isteku obračunskog razdoblja, a za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca do 28. veljače tekuće godine. 

Ovim zakonom povećani su iznosi kazni od 1.000 do 3.000 na „3.000 do 20.000 KM“, te od 2.500 do 3.000 na „5.000 KM do 20.000 KM“. 

Kaznom od 3.000 do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba proračunskog korisnika, odgovorna osoba izvanproračunskog fonda, nositelj izvršne vlasti županije, grada ili općine, nadležan za proračun ili druga odgovorna osoba, ako ne uspostavi i ne vodi registar proračunskih korisnika, izradi prijedlog financijskog plana suprotno odredbama ovog zakona, izvrši isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnicima prava, u visini iznad iznosa planiranih sredstava u proračunu za te namjene, ne podnese konsolidirana i godišnja izvješća o izvršenju proračuna za prethodnu fiskalnu godinu, ne primjenjuje sustav proračunskog računovodstva na način propisan ovim zakonom, ne osigura postojanje sustava interne kontrole u skladu s međunarodnim standardima interne kontrole i ako ne podnosi odvojena financijska izvješća.

Također, kaznit će se ako do 1. ožujka tekuće godine ministarstvu financija ne dostavi prijedlog prioriteta za izradu DOB-a za narednu godinu i ako do 15. kolovoza tekuće godine ministarstvu financija ne dostavi sve proračunske zahtjeve za narednu godinu, te ne popuni Izjavu o fiskalnoj odgovornosti i istu ne dostavi nadležnom ministarstvu. 

Kaznom u iznosu od 5.000 do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba proračunskog korisnika, odgovorna osoba izvanproračunskog fonda, nositelj izvršne vlasti županije, grada ili općine, nadležan za proračun ili druga odgovorna osoba ako odobri preuzimanje obveza na teret proračuna tekuće godine suprotno namjeni i visini utvrđenoj u posebnom dijelu proračuna te ako postupak zaduženja provedu suprotno zakonu.

Istim iznosom kaznit će se ako u razdoblju privremenog financiranja poveća broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. prosinca prethodne godine ili započne nove ili proširene programe i aktivnosti i ako stvore obveze iznad iznosa odobrenog operativnog proračuna kroz operativne planove za tog proračunskog korisnika, kao i ako ne omogući nesmetano obavljanje proračunskog nadzora, odbije sudjelovati u postupku nadzora ili na zahtjev inspektora proračunskog nadzora odbije dati na uvid svu potrebnu dokumentaciju. 

Ovaj zakon, ako sutra na izvanrednom zasjedanju usvoji i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?