Rukovodstvo PSBiH s Plenkovićem

Odnosi parlamenata BiH i Hrvatske vrlo dobri

psbih
28.10.2016.
u 13:51

Članovi kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem koji sa suradnicima boravi u službenom radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

U otvorenom razgovoru, domaćini su izrazili zadovoljstvo što su odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske bez značajnijih problema i nalaze se u uzlaznoj liniji, a istaknuto je i očekivanje da će u dobrom ambijentu u skoroj budućnosti biti riješen i manji broj otvorenih pitanja. Također, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je nakon stupanja na novu dužnost premijer Plenković prvu posjetu učinio upravo Bosni i Hercegovini čime je potvrdio svoje riječi da odnosi s našom zemljom i euroatlantski put BiH predstavljaju najviši vanjskopolitički prioritet Hrvatske, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U tom smislu, članovi rukovodstava domova zahvalili su se na podršci koju Hrvatska pruža reformskim procesima u našoj zemlji koji doprinose ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

Kako je danas rečeno, Bosnu i Hercegovinu u narednom razdoblju očekuju krupni poslovi kako bi se uspostavilo bolje ustavno ustrojstvo, implementirale presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kao i prilagodile odredbe Izbornog zakona BiH. Na taj način, kako je rečeno, otvara se i bolji prostor za socio-ekonomske reforme koje često ostaju zasjenjene neriješenim političkim pitanjima.

Početkom prosinca, kako se čulo tijekom današnjih razgovora, očekuje se prispjeće Upitnika Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo naše zemlje u EU. Nas osnovu naših odgovora bit će cijenjena spremnost BiH da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, a gospodin Plenković danas je ponudio svaku potrebnu pomoć u odgovaranju jer radi se o procesu koji je Hrvatska, u ne tako davnoj prošlosti, uspješno okončala.

Članovi rukovodstva domova istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da su odnosi parlamenata BiH i Hrvatske vrlo dobri što je u skladu s politikom Bosne i Hercegovine da suradnju sa susjednim zemljama neprestano podiže na višiu razinu. Istovremeno, naglašena je potreba da dvije prijateljske zemlje nastave i dobru suradnju na regionalnom planu, navodi se u prioćenju iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?