Ivancov

Odluke u BiH donositi konsenzusom

Petar Ivancov
01.12.2016.
u 11:24

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ocijenio je da su u Daytonskom mirovnom sporazumu sadržani principi suvereniteta i cjelovitosti BiH, kao i strukture i organizacije te zemlje koju sačinjavaju dva entiteta s najširim mogućim ovlaštenjima. 

- Treći princip je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda koji su organizacijska osnova zemlje i koji odluke moraju da donose konsenzusom - rekao je Ivancov novinarima u Banjoj Luci, istaknuvši da njegova zemlja ostaje jedan od garanta poštovanja Daytonskog sporazuma, koji definira strukturu BiH.

Uvjeren je, kaže, da je Daytonski mirovni sporazum osnova koja dozvoljava da se BiH uspješno razvija, kao i dva entiteta koja su u njenom sastavu.

Rusija pomaže BiH, kako je dodao, da uspješno rješava zadatke koji se pred njom nalaze na osnovu obostrane koristi dviju zemalja.

Veleposlanik Ivancov je danas u Banjoj Luci prisustvovao sedmoj međunarodnoj znanstveno-praktičnoj konferenciji o temi "Upravljanje ekonomsko-regionalnim sistemima na Euroazijskom kontinentu: instituti razvoja, geoekonomija sigurnosti, humanitarne tehnologije" koju organiziraju Sibirska škola korporativnog upravljanja iz Omska i Paneuropski univerzitet "Apeiron" Banja Luka, uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH. 

Od 2012. godine slične konferencije su održane u Omsku, Istanbulu, Beogradu, Lensku (Rusija) i Štipu (Makedonija).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije