navigacija
Mostar

Odluke o komunalnoj naknadi već pristižu!

Komunalnu naknadu u iznosu od 3 KM mjesečno ili 36 KM godišnje, građani će moći platiti tromjesečno, godišnje i/ili polugodišnje

Odluke o komunalnoj naknadi već pristižu!

Foto:

Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove počelo je provoditi odluku Gradskoga vijeća Mostara o plaćanju komunalne naknade na području grada. Svi vlasnici ili korisnici stambenih i poslovnih prostora, kao i građevinskih zemljišta, bez obzira na površinu nekretnine, od sada će imati obvezu plaćati komunalnu naknadu u iznosu od 3 marke mjesečno ili 36 maraka godišnje.

Kazne neplatišama

Građani naknadu mogu uplaćivati tromjesečno, polugodišnje i godišnje, ovisno kako tko može. Za neplatiše i zakašnjele uplate plaćat će se zakonska zatezna kamata.

- Građanima treba pojasniti da smo ovu odluku donijeli kako bi imali čistiji i uredniji grad. Znači, ovo nema nikakve veze s komunalnim poduzećima i naknadama koje građani plaćaju za odvoz smeća. Po nama, radi se o simboličnom iznosu, a na obveznicima je da odluče kako će ovih 36 maraka godišnje platiti, odmah ili u obrocima, kazala nam je Sanja Soldo iz Službe za komunalne poslove i okoliš Gradske uprave Mostara.

Naplatom komunalne naknade omogućit će se financiranje djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, jer će se prikupljena sredstva upotrijebiti za održavanje javnih površina, nekategoriziranih cesta, javne rasvjete, odvod oborinskih voda, zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, urbani mobilijar i dekoraciju, održavanje groblja, te drugih djelatnosti. U odluci koji će građani dobiti na kućnu adresu naveden je i broj žiro-računa na koji mogu uplatiti naknadu.

Poziv na odgovornost

Odluka će biti na snazi sve dok se ne donose nova, o čemu će kućanstva biti informirana na vrijeme. Zauzvrat, obveznici, odnosno građani, moći će pozvati na odgovornost gradske službe ako grad, unatoč svemu i dalje bude prljav i neuredan. Gradsko vijeće je ovu odluku donijelo na temelju Zakona o komunalnoj djelatnosti i tu ništa nije sporno. Svi mi želimo živjeti u urednoj sredini bez smeća. Ali ako se i nakon provebe ove odluke ponovno budu ponavljali stravični prizori otpada na našim ulicama, razrovane i poplavljene ulice, za to će netko morati snositi i odgovornost. Najnoviji problem s odlagalištem otpada Uborak samo je dodatno otežao sumornu sliku Mostara.

Podsjetimo, prije mjesec dana uprava odlagališta zabranila je komunalnim poduzećima Komos i Parkovi odlaganje otpada jer nisu izmirili dugovanja za protekle dvije godine. Nakon što je J. P. Parkovi uplatilo iznos od 40.000 KM-a, zbog neredovitog plaćanja, odlaganje smeća im je ipak ograničeno na 30 posto. Isto vrijedi i za javno poduzeće Komos.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške