orašje

Općina Orašje u novu godinu ušla s odlukom o privremenom financiranju

01.01.2017.
u 08:00

Općina Orašje u 2017. godinu ušla je s odlukom o privremenom financiranju za prva tri mjeseca u iznosu od 1,750.000 konvertibilnih maraka.

Nekoliko je razloga što nije pripremljen najprije nacrt, a potom i prijedlog ovoga dokumenta, među kojima su obveza prelaska općine na riznično poslovanje, te osnovni, što se nije htjelo pod svaku cijenu donijeti proračun bez njegove kvalitetne i detaljne pripreme. Rečeno je to na 2. sjednici Općinskog vijeća Orašje, a na ovakav prijedlog svoj glas “za” dalo je 19 vijećnika, dok ih je šest bilo suzdržano. Riječ je o četvrtini projiciranih prihoda iz nacrta proračuna za 2017. godinu koji je dobrim dijelom u završnoj fazi. Za vrijeme privremenog financiranja nema nikakvog zapošljavanja, a ako se proračun ne donese do kraja ožujka 2017. godine, prestaju bilo kakva financiranja, osim isplate dugova.

Zasjedanje trajalo 4 sata

No, ovakav scenarij se ne očekuje, tako da bi proračun općine Orašje za 2017. mogao biti usvojen najkasnije do sredine ožujka. Prije ove odluke, vijećnici su usvojili i zaključak o usvajanju izvješća o izvršenju proračuna općine Orašje za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2016. godine. Tijekom četverosatnoga zasjedanja, koje je počelo davanjem svečane prisege vijećnice SDA Vedrane Nišlić, kojoj je SIP BiH dodijelio mandat s obzirom na to da je Tahir Redžepović odbio mandat vijećnika u Općinsko vijeće Orašje, usvojene su i sve ostale predložene točke dnevnoga reda te iznesene vijećničke inicijative i pitanja.

Bankarsko jamstvo

Nakon dulje diskusije, vijećnici su podržali i odluku o izdavanju bezuvjetnog bankarskog jamstva Općine Orašje u korist Uprave za neizravno oporezivanje BiH u iznosu od 32.000 KM te odluku o davanju na korištenje poslovnog prostora Upravi za neizravno oporezivanje BiH. “Zeleno svjetlo” dobila je i odluka o osnivanju prava služnosti u korist JP Elektroprivreda HZ HB, Distribucijsko područje Sjever, iz razloga rekonstrukcije niskonaponske mreže na području općine Orašje, a usvojen je i zaključak o stavljanju na javnu raspravu nacrta izmjena i dopuna regulacijskih planova “Gospodarska zona” i “Zona za poduzetništvo I” u Orašju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?