Dačić:

Odluka EU ponižavajuća za Srbiju

Ivica Dačić
30.06.2016.
u 16:07

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić šokiran je odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dok istodobno otvara nova poglavlja s Turskom i Crnom Gorom.

 "Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namjere da se zaustavi ili uspori europski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa", oštro je reagirao voditelj srpske diplomacije i najavio da će predložiti premijeru Aleksandru Vučiću da održi hitne konzultacije o daljnjim potezima u području vanjske politike uoči Pariškog summita.

 Dačić je podsjetio da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja s EU. "Srbija je, uz to, ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu europsku zemlju", ukazao je Dačić.

 "Zato EU treba prekinuti s tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija. Ne, blokira nas EU, jer me nitko ne može uvjeriti da cijela EU nije utjecajnija od Hrvatske", primijetio je ministar.

 "Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, te ako će kao zemlja koja je protjerala više od 200.000 Srba u akciji Oluja, vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti mjerilo za ulazak u EU, onda se s pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smjeru", zapitao je Dačić.

 "Ova odluka EU je neprihvatljiva za Srbiju i predložit ću premijeru Vučiću održati hitne konzultacije o daljnjim potezima u području vanjske politike uoči Pariškog summita 4. srpnja", zaključio je Dačić, javlja Tanjug.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?