urugvaj

Odlazi najsiromašniji predsjednik na svijetu

pepe
02.03.2015.
u 10:31

Tabare Vazquez položio je u nedjelju prisegu i vratio se na mjesto predsjednika Urugvaja, na položaj koji je prije pet godina prepustio Joseu Mujici, nekadašnjem gerilcu koji je stekao svjetski ugled opuštenim stilom i inicijativama poput legalizacije marihuane.

S popularnošću iznad 60 posto, Jose "Pepe" Mujica predao je predsjednički šal u nedjelju popodne svojem kolegi iz lijeve koalicije Frente Amplia, Tabareu Vazquezu, prvom predsjedniku ljevičaru (2005.-2010.) te malene južnoameričke zemlje koja zabranjuje dva predsjednička mandata u nizu. Sedamdesetdevetogodišnji Mujica nije se mogao kandidirati za drugi uzastopni predsjednički mandat, jer to ne dozvoljava urugvajski ustav. Napuštajući dužnost predsjednika, Mujica je iza sebe ostavio relativno dobro stanje u gospodartsvu i stabilno društvo, a što veće zemlje u okruženju mogu samo sanjati. Ostat će poznat i po tome što je legalizirao marihuanu. "Oko 150.000 ljudi ovdje puši (marihuanu) i nisam ih mogao ostaviti na milost i nemilost preprodavačima droge", kaže Mujica za BBC, ističući da je sve lakše kontrolirati kada je nešto legalno i da je zato povukao taj potez. Mujica je bio najsiromašniji i najvelikodušniji državnik na svijetu. Godišnje je zarađivao oko 150.000 dolara, a 90 posto svoje plaće davao je u dobrotvorne svrhe. Novac je uplaćivao fondaciji kojom upravlja Pokret narodnog djelovanja.  Živi u skromnoj kući na farmi svoje supruge i vozi Volkswagenovu Bubu iz 1987. godine. Nema bankovni račun i ima jako malo dugova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?