Pred promociju u Ljubuškom

Odgovor na pitanje kakvi su Hrvati potražite u knjizi dr. Bože Skoke

16.02.2017.
u 07:00

U sklopu obilježavanja Dana općine Ljubuški, sutra, 17. veljače s početkom u 19 sati u dvorani svetoga Ante u Franjevačkom samostanu na Humcu bit će predstavljena knjiga “Kakvi su Hrvati” prof. dr. Bože Skoke.

Riječ je o knjizi eseja posvećenih hrvatskom identitetu i imidžu, koja je u Hrvatskoj izazvala golemu pozornost i čije je prvo izdanje rasprodano u samo dva mjeseca.

Golema pozornost

Na promociji u Ljubuškom o knjizi, autoru i temama kojima se bavi govorit će: prof. dr. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays visoke škole za komunikacijski menadžment iz Zagreba, mr. sc. Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i stručnjak za međunarodne odnose te fra Mario Knezović, svećenik, publicist i urednik na radijskoj postaji Mir Međugorje, a o hrvatskom mentalitetu virtualno će u svome satiričkom stilu progovoriti i popularni glazbenik Miroslav Škoro.

Zašto je Europa kroz povijest doživljavala Hrvate isključivo kao vješte ratnike? Zašto su Hrvati stoljećima bili miljenici papa? Što suvremena Hrvatska može naučiti od svoje Dubrovačke Republike? Jesu li sveti Jeronim, car Dioklecijan i Nikola Tesla Hrvati? Je li Hrvatska katolička država? Imaju li Hrvati kompleks male zemlje i malog naroda?... To su samo neke od tema kojima se bavi nova knjiga dr. Bože Skoke, jednoga od najboljih poznavatelja hrvatskog identiteta i imidža, inače profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Predgovor za knjigu napisao je predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić, zaključivši da Skoko podsjeća na mnoga naša identitetska obilježja i komparativne prednosti koje nam mogu vratiti samopouzdanje, osloboditi nas nametnutih kompleksa te nas u punome sjaju predstaviti globaliziranome svijetu u kojem će Hrvatska sa svojim identitetom uvijek biti jedna, jedinstvena i prepoznatljiva.

“Ova je knjiga epilog istraživanja dugog dva desetljeća, predavanja te znanstvenoga i publicističkoga rada autora koji je u međuvremenu postao vodeći hrvatski stručnjak za imidž države. Upravo stoga on s lakoćom pristupa tako kompleksnim pitanjima. Skoko u svoje tekstove unosi strast, koju ne mogu sakriti ni argumenti i korisni podaci kojima obiluju eseji. Zato je ova knjiga odlična dijagnoza hrvatskoga društva, ali i dobronamjeran apel da se trgnemo i krenemo naprijed” – piše o knjizi glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Recenzije knjige napisali su i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te glavni urednik Globusa Zdravko Milinović, s kojima je Skoko također godinama surađivao.

Podsjetimo, knjiga je prethodno promovirana u Zagrebu, okupivši više od pet stotina uzvanika u kazalištu Kerempuh. Promociju koja je na trenutke nalikovala na dobro režirane televizijske talk show programe vodila je Sanja Doležal, a uz autora su sudjelovali: dr. Robin Harris, povjesničar s Oxforda i bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, koji je objavio jednu od najboljih svjetskih knjiga o povijesti Dubrovnika, američka književnica Julienne Eden Bušić, koja je iz ljubavi postala Hrvatica i aktivistica za “hrvatsko pitanje”, a danas se bori za razbijanje mitova i nagomilanih stereotipa o Hrvatskoj, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dr. Ivo Žanić, poznati hrvatski sociolingvist i vrstan poznavatelj hrvatskog mentaliteta, Predrag D. Grubić, publicist i komunikacijski stručnjak, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe, koja je kroz zakladu Adris u proteklih deset godina donirala gotovo četrdeset milijuna kuna za hrvatsku znanost i umjetnost te dr. Boris Beck, poznati publicist i profesor, urednik Skokine knjige. U programu su sudjelovali i posebni gosti: Mila Elegović, Matej Meštrović, Vedran Mlikota, Đani Stipaničev i Miroslav Škoro .

Stručnjak za imidž

Autor knjige dr. Božo Skoko je profesor i predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za identitet i imidž država. Objavio je, među ostalim, i sljedeće knjige: “Hrvatski velikani” (2014.), “Hrvatska i susjedi – kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji” (2010.)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije