Na godišnjicu masakra

Odbjegli general optužuje vještaka Zečevića

29.05.2016.
u 08:45

Pozivajući se na stručnjake iz Izraela, Francuske i tročlani tim stručnjaka iz Češke, u Beograd odbjegli optuženi general Vojske RS-a Novak Đukić podnio je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza protiv vještaka balističara Berka Zečevića, potvrdio je njegov odvjetnik Milorad Ivošević.

Upravo na osnovi nalaza ovog vještaka, Sud BiH je i osudio generala Đukića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, točnije granatiranja Tuzle, gdje je od eksplozije na trgu Kapija u svibnju 1995., ubijena čak 71 osoba, uglavnom mladih, a ranjeno 240.

- Rezultati angažiranih stranih stručnjaka isključuju da je projektil ispaljen iz topa 130 mm prouzročio masakr na tuzlanskoj Kapiji, kako je vještačio Zečević. Granata nije ispaljena s položaja VRS. Obrana sumnja da je Zečević pod pritiskom svjesno načinio nalaz suprotan pravilima struke. Vještačenje Zečevića bilo je jedina osnova za osudu generala Đukića na dvadesetogodišnju kaznu zatvora, a upravo njegov nalaz, prije nekoliko mjeseci, pobili su strani vještaci na poligonu Nikinci u Srbiji. Utvrđeno je kako projektil nije mogao biti ispaljen s položaja VRS s Ozrena - stoji, između ostaloga, na 24 stranice ove opsežne kaznene prijave u kojoj obrana generala Đukića detaljno obrazlaže zašto su nalazi vještaka balističara Berka Zečevića lažni. Naime, obrana tvrdi da su strani stručnjaci dokazali kako, ma gdje se nalazio top, nije mogao ispaliti granatu od 130 mm prema tuzlanskoj Kapiji, koja bi pod kutom od 62 stupnja prebacila automobil golf 1, eksplodirala kraj prednjeg desnog kotača i ubila 71 osobu, a 240 ranila, kako tvrdi vještak Zečević. S druge strane, kako je za “Slobodnu Bosnu” naveo profesor Strojarskog fakulteta u Sarajevu, inače česti haaški i vještak Suda BiH, Berko Zečević je u slučaju generala Đukića, koji je iskoristio kratkotrajno puštanje na slobodu pa pobjegao u Srbiju, vještačio u skladu s pravilima profesije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije