U promet puštena poddionica Zvirovići

Od sinoć je srce Hercegovine povezano s EU

autocesta
Foto: Foto:Vecernji.ba
1/4
17.09.2014.
u 09:39

Na ovoj dionici koja je puštena u promet nalaze se dva mosta

Puštanjem u promet poddionice Zvirovići-Kravice na koridoru Vc, od sinoć je Hercegovina na iznimno kvalitetan način povezana s RH, odnosno cijelom Europskom unijom.

Prometovanje turista

To je i veliki dan ne samo za granična područja s RH, već i za cijelu BiH koja bi se koridorom Vc trebala povezati s već izgrađenim autocestama u Republici Hrvatskoj. Stoga je jučer i sinoć bilo svečano na području Zvirovića u čapljinskoj općini gdje je izgrađena petlja koja nosi naziv Međugorje, a cijeli će projekt biti od velike važnosti za prometovanje turista do ovog svjetski poznatog svetišta u Hercegovini. Primjerice, od sada će putovanje od Makarske do Međugorja ovom novootvorenom dionicom autoceste trajati svega pola sata, a o udobnosti vožnje da se i ne govori.

Jadranska obala

Tako je otvoreno novih deset kilometara ove autoceste na poddionici Zvirovići-Granični prijelaz Bijača. Za Hercegovinu je to posebno važno jer se sada puno lakše i brže dolazi do luke Ploče i jadranske obale, a BiH je konačno dobila barem mali dio moderne autoceste kojom se povezuje s EU. Na ovoj poddionici od petlje Međugorje do Kravica, dužine nešto više od pet kilometara, nekoliko je izuzetno dojmljivih objekata, kao što su mostovi Studenčica (visine 90 metara) i Trebižat, te vijadukt Pavlović i Tunel Bijela Vlaka. Uz sve to, treba istaknuti još pet kilometara autoceste do Graničnog prijelaza Bijača što bi sada trebalo biti glavno prometno čvorište u ovom dijelu BiH.

Otvaranjem spomenute poddionice do izražaja još više dolazi i poznato izletište i kupalište vodopad Kravice pokraj kojeg je izgrađeno i odmaralište pa će se, primjerice, od Graničnog prijelaza Bijača do Kravica voziti tek nešto više od dvije minute.

Na sinoćnjem otvaranju prometnice istaknuto je kako se uskoro ide u nastavak projekta i izgradnje još deset kilometara autoceste na dionici od Zvirovića do Počitelja gdje je predviđena gradnja mosta preko Neretve u dužini od čak jednog kilometra.

To bi značilo da će koridor Vc konačno prijeći preko rijeke Neretve i nastaviti k unutrašnjosti Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?