Poljodjelstvo

Obustavljanje otkupa kornišona i goleme štete

SONY DSC
26.08.2016.
u 07:00

Ekrem Jašarević iz sela Bukovica u bihaćkom MZ-u Gata jedan je od poljoprivrednih proizvođača, uzgajivača krastavaca kornišona kojima je cazinska specijalizirana poljoprivredna zadruga “Krajiška malina” obustavila otkup.

Kako doznajemo u “Krajiškoj malini”, otkup krastavca kornišona je prekinut i neće biti nastavljen jer dva kupca nisu ispoštovala ugovore koje su potpisali sa zadrugom, pa stoga iz “Krajiške maline” više nisu u mogućnosti otkupljivati kornišone, piše Večernji list BiH.

 Budući da ugovor o otkupu istječe polovinom rujna, Jašarević je najavio tužbu za naknadu štete. Krastavce na parceli od jednoga duluma uzgaja već dvije godine i prihodima od uzgoja hrani sebe, suprugu i troje djece.

– Mjesec i četrnaest dana krastavce sam nosio u zadrugu “Krajiška malina” i oni su ih redovito otkupljivali.

Međutim, za to vrijeme sam izvezao sedam tona, a dosad sam bacio dvije tone i osamsto kilograma, jer su rekli da ih više ne primaju. Nekad žele prvu, a ne drugu klasu, nekad žele drugu, a treću ne. Sad ne žele ništa - žali se Ekrem Jašarević, uzgajivač krastavaca kornišona. Kako kaže Osmanagić, otkup kornišona su obustavili jer njihovi kupci nisu ispoštovali ugovore koje su s njima potpisali pa stoga iz “Krajiške maline” više nisu u mogućnosti otkupljivati krastavce kornišone. – Mi smo potpisali ugovor s dva kupca, s jednim kupcem iz Slovenije, “F-Kamnik”, i on je ispoštovao svoj ugovor za 200 tona koji smo potpisali. Oni su svoju robu povukli navrijeme. Potpisali smo ugovor i sa “Sweetom” u sastavu “Klasa” na 500 tona kornišona. Oni su na početku odvezli još dva tegljača s otprilike 40 t kornišona i prestali s otkupom - kaže Osmanagić. Dodaje kako otkup neće biti nastavljen jer su, kaže, loze krastavca zapuštene i osamdeset posto stradale.

Jašarević je na kraju naglasio kako živi u nadi da će otkup ipak biti nastavljen, zbog čega čuva ovu parcelu. Kako krastavce ne bi bacao, pozvao je ovom prigodom pojedine javne ustanove, poput zatvora, bolnice i domova da mu se jave kako bi im darovao ovo povrće u humanitarne svrhe. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije