TRUMPOV PRVI MJESEC

Obračunao se s Obaminim nasljeđem i muslimanima

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
21.02.2017.
u 20:05

U samo 30 dana svoga predsjednikovanja Donald Trump je pokazao u kojoj mjeri može biti nepredvidljiv i neprijateljski nastrojen prema svima koji ga kritiziraju i imaju različito mišljenje od njega. Bio je to mjesec koji su obilježili kaos, ostavke i disfunkcionalnost administracije kakva do sada vjerojatno nije viđena u Sjedinjenim Državama, barem ne u njihovoj novijoj povijesti.

Konferenciju za novinare, koju je održao prošlog četvrtka, predsjednik je pretvorio u linč medija i novinara koje je optužio za kovanje zavjere protiv njega i stvaranje iluzije u javnosti kako njegova administracija uopće ne funkcionira i kako je vlast u totalnom kaosu.

Usprkos tome što se upustio u otvoreni rat s američkim pravosuđem koje se drznulo poništiti njegovu izvršnu naredbu o zabrani ulaska u zemlju muslimanima, usprkos ostavci svog ključnog savjetnika, i to zato što mu je lagao o sadržaju kontakata s Rusijom, usprkos tome što je s nekolicinom stranih državnika vodio krajnje neobične i neadekvatne telefonske razgovore, usprkos tome što se posvadio s kompletnom obavještajnom zajednicom, Trump je skupio hrabrosti i kazao da njegova administracija funkcionira kao dobro ugođen i podmazan stroj. Ta konferencija bila je toliko bizarna da su je mnogi nazvali dosad neviđenim političkim hororom.

Prvi mjesec Trumpove vladavine ostat će obilježen i dosta burnim saslušanjima kandidata za najviša mjesta u njegovoj administraciji. Iako je većina njih nakon dugotrajnih natezanja i diskusija u Kongresu prošla glasanje, Trump vrlo loše stoji s imenovanjima nižih dužnosnika. Procjene pokazuju da do sada nije popunjeno oko 94 posto tih mjesta, što bi moglo vrlo ozbiljno ugroziti funkcioniranje administracije.

Bio je ovo i mjesec koji je obilježen s 12 izvršnih naredbi i isto toliko izvršnih memoranduma čiji je glavni cilj bio ili poništiti Obamino političko nasljeđe ili pod svaku cijenu, bez promišljanja, pokazati svojim biračima da će ispuniti sve ono što im je obećao.

Najžešći je bio njegov prvi tjedan u kojem je svakoga dana potpisivao naredbe koje su se ticale milijuna ljudi, kako u SAD-u tako i diljem svijeta. Njegov prvi radni dan obilježilo je potpisivanje naredbe kojom je započeo proces gašenja Obamacarea, dostupnog zdravstvenog osiguranja.

Iako je obećao da će osiguranje učiniti još dostupnijim, do današnjeg dana nema ni naznake alternative Obamacarea, što znači da bi dvadesetak milijuna Amerikanaca moglo ostati bez zdravstvenog osiguranja.

U tom tjednu donio je i odluku o gradnji zida prema Meksiku zbog čega je meksički predsjednik otkazao posjet Washingtonu. No najkontroverznija je ipak bila naredba kojom je zabranio ulazak u zemlju izbjeglicama iz sedam većinski muslimanskih zemalja. Ali već sljedećeg tjedna sudac James Robart poništio je njegovu zabranu koja je na snazi bila svega sedam dana. Bio je to za njega prvi veliki udarac.

Burno je bilo i na međunarodnom planu – od neprimjerenog telefonskog razgovora s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom, preko prijetnji Meksiku da će preko granice poslati vojsku koja će se obračunati s meksičkim “lošim dečkima”, pa do najave da SAD u bliskoistočnom mirovnom procesu više ne inzistira na koncepciji dviju država. Na kraju nikako ne treba zaboraviti da su njegovi savjetnici laži i lažne podatke prekrstili u – alternativne činjenice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?