mostar

Obnovljena SGŠ Jurja Dalmatinca

30.03.2017.
u 11:00

Više je razloga za zadovoljstvo u Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca u Mostaru. Uz pripreme za nadolazeće maturalne zabave i sve ono što ih očekuje na završetku još jedne školske godine u ovoj školskoj ustanovi, ne skrivaju oduševljenje rezultatima nedavno realiziranoga projekta iz oblasti energetske učinkovitosti.

Tim se projektom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u koji je Vlada HNŽ-a uložila više od 5 milijuna konvertibilnih maraka, na najbrži, najučinkovitiji i najisplativiji način uspjelo poboljšati kvalitetu objekata javnih institucija u oblasti obrazovanja i zdravstva, a samim tim učiniti ih funkcionalnijim i ugodnijim mjestom za boravak i rad. Sve je to dio jednog velikog projekta na prostorima cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Ugodnije i kvalitetnije uvjete rada omogućio je projekt Svjetske banke “Energetska učinkovitost u BiH” (BEEP) koji se realizirao u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Mjere energetske učinkovitosti, u okviru projekta “Energetska učinkovitost u BiH”, osigurale su da se nastava i usvajanje novog znanja u budućnosti odvijaju u uvjetima povećanog komfora, provedbom ugradnje termoizolacije na fasadama, rekonstrukcijom krovova, instalacijom novih tijela za grijanje, zamjenom otvora, kotlova i drugim mjerama.

- Naravno, moramo biti zadovoljni, ali i zahvalni svima koji su pomogli i realizirali ovaj za našu školu važan projekt kojim su se znatno poboljšali uvjeti za izvođenje same nastave, ali i općenito za boravak naših učenika i nastavnoga osoblja u školskoj zgradi. U sklopu tog projekta u cijelosti su termoizolacijom i hidroizolacijom obnovljeni krovovi te pročelje školske zgrade.

Uz sve to, kompletno su izmijenjeni svi otvori, tj. vrata i prozori, a djelomično je sanirano i grijanje objekta. Tu je riječ o izmjeni jednog kotla u školskoj kotlovnici, govori nam Branko Landeka, ravnatelj Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca Mostar, te dodaje kako je spomenuti projekt velika motivacija da se krene i u još neke slične projekte kojima bi se uredilo prostor unutar same školske zgrade. Dovršetak videonadzora, izrada partera i uređenje parkirališta i dvorišta, sanacija instalacija, uređenje sportskih terena…, samo su neki od projekata koje nam je naveo ravnatelj Landeka.

Uz stvaranje boljih uvjeta za izvođenje nastave, svi se nadaju kako će se to pozitivno odraziti i na broj upisanih učenika u sljedećoj školskoj godini.

- Prema nekim podacima, u sljedećoj školskoj godini bit će mali broj učenika iz Mostara, ali se nadamo odzivu učenika iz svih drugih dijelova županije.

Uvjeti su sada puno bolji pa je za očekivati i veći broj učenika koji će upisati arhitektonsko-građevinske smjerove, geodezije i obrtničke smjerove. Sve je to na raspolaganju budućim učenicima naše škole, a, naravno, bit će tu i neka nova zanimanja, poručuje ravnatelj mostarske Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca Branko Landeka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?