NP Mostar

Obnovljena predstava "Derviš i smrt"

"Derviš i Smrt"
29.11.2015.
u 18:04

Narodno pozorište Mostar je obilježilo 66. obljetnicu od početka svoga djelovanja. Rođendan su obilježili obnovom predstave "Derviš i smrt" Meše Selimovića u režiji Erola Kadića, koja je rađena zahvaljujući partnerstvu s Turskim kulturnim centrom iz Mostara, javlja Anadolu Agency. 

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je podsjetio kako je Narodno pozorište u Mostaru još davne 1949. godine na današnji dan odigralo svoju prvu premijeru.   

"Radilo se o djelu 'Odrpanci', slovenskog autora Matea Bora. Predstava je odigrana u dvorani radničkog društva u Abraševiću. Međutim, za večeras mi, nažalost, nismo uspjeli pripremiti nekakvu premijernu predstavu", kazao je Mujkanović, napomenuvši kako se ova kazališna kuća nalazi u teškom financijskom stanju, nakon 66 godina rada.   

Stoga je direktor Yunus Emre Enstitüsü, Turskog kulturnog centra Mostar, Yunus Dilber inicirao da se za ovu prigodu obnovi predstava "Derviš i Smrt" Meše Selimovića.   

"Zahvaljujući našim prijateljima i poslovnim partnerima iz Yunus Emre Enstitüsü - Turskim kulturnim centrom iz Mostara i zahvaljujući zaposlenicima Narodnog pozorišta Mostar koji su uložili izuzetne napore uspjeli smo vratiti zaista zahtjevnu predstavu 'Derviš i smrt' Meše Selimovića koju je svojevremeno režirao Erol Kadić", kazao je Mujkanović.   

Zadovoljan odazivom publike kazao je da će ova predstava biti na redovitom repertoaru Narodnog pozorišta Mostar. Da je interes za ovu predstavu veliki pokazala je mnogobrojna publika, a u izvedbi predstave uživali su generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayše Selcan Sanli, kao i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije