Pakao u Libiji

Obitelji bježe u Tunis, BiH povlači veleposlanika

Libija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.07.2014.
u 09:11

Stotine je mrtvih, a plamen guta sve. Radnici i obitelji iz BiH evakuirani

Libija tone u potpuni rat s neizvjesnim posljedicama. Sukob koji traje danima između zaraćenih policija natjerao je strana veleposlanstva na zatvaranje svojih diplomatskih predstavništava u toj zemlji. Veleposlanstvo BiH u Tripoliju, u čijoj je blizini ovih dana palo nekoliko granata, izdalo je priopćenje za oko 300 bh. državljanja da napuste Libiju. Još nitko nije tražio žurnu evakuaciju.

Bh. državljani bježe

Radi se uglavnom o građevinskim radnicima bh. poduzeća čiji se menadžment nakon pada režima Moamera Gadafija ponovno pokušao vratiti na libijsko tržište. Prema tvrdnjama veleposlanika BiH u toj državi Ibrahima Efendića, njih 40-ak poslušalo je njihov savjet i otišlo u susjedni Tunis. “U Tripoliju su zapaljena dva tanka goriva, a lokalni vatrogasci se danima bore s vatrenom stihijom, no ne mogu ugasiti požar. Sablasno je gledati plamen koji se izdiže. Vatrogasci ne mogu ugasiti požar i traže međunarodnu pomoć”, istaknuo je veleposlanik Efendić u razgovoru za Klix.ba. Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je upozorenje da bh. građani ne putuju u tu zemlju. Prema tvrdnjama pomoćnika ministara vanjskih poslova BiH Zorana Perkovića, Predsjedništvo BiH je već donijelo odluku o povlačenju veleposlanika na konzultacije. “S obzirom da je on praktično jedini bh. diplomat u Tripoliju, Veleposlanstvo BiH ostaje na tehničkoj razini, s tehničkim tajnikom koji je zadužen paziti na imovinu Veleposlanstva i pružati konzularnu pomoć bh. državljanima u slučaju potrebe”, rekao je Perković, a prenosi Večernji list. On je dodao da se u slučaju potrebe bh. državljani u Libiji mogu obratiti i veleposlanstvima prijateljskih zemalja s kojima postoji dogovor, kao što su Srbija i Turska, ali i bilo koje druge prijateljske zemlje. Strani analitičari tvrde kako najnoviji sukob u Libiji, u kojoj nakon ubojstva Gadafija nije bilo puno mira, po nekim svojim karakteristikama podsjeća na onaj koji vode vladine snage i postrojbe ISIL-a u Iraku. Ističući kako je američki projekt rušenja diktatura po arapskom svijetu propao jer je sad to postalo plodno tlo za napredovanje radikalnih islamista, analitičari koji pozorno prate događanja na prostoru Afrike i Bliskog istoka ističu kako je Libija osobito važna jer su radikalni islamisti tamo okusili pobjedu i potencijalno su dio globalnog projekta “islamskog kalifata”.

Pozivaju vojsku ISIL-a

Zapad po njihovim ocjenama ne želi prolijevati svoju krv u Libiji, stoga se može dogoditi da islamistički militanti zagospodare Libijom, možda i šire. “Libija danas svjedoči najgorem nasilju još od svrgavanja Gadafija. U Tripoliju se policije bore uglavnom za kontrolu zračne luke. One su na vladinom platnom popisu jer vlasti, kako bi uspostavile red, ovise o njima”, piše AP. Bitka u Tripoliju počela je početkom ovog mjeseca kada su islamističke policije iz Misrate pokrenule iznenadni napad na zračnu luku koja je pod kontrolom suparničkih policija iz zapadne regije Zintan. Islamistička policija, koja se bori protiv svog ljutog protivnika otpadničkog generala Khalifa Haftara, koji vodi libijsku nacionalnu armiju, ojačala je svoje redove pozvavši borce koji su proteklih mjeseci poslani u Irak i Siriju da se vrate natrag u zemlju. Krhka libijska vlast u cijeloj priči se uopće ne snalazi, već traži pomoć međunarodne zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?