HRVAT OTET U EGIPTU

Obitelj mladog Slavonca strepi, otmičari ne traže otkupninu

egipat
Foto: ilustracija
25.07.2015.
u 12:07

Riječ je o 31-godišnjaku zaposlenom na menadžerskoj poziciji u tvrtci CGG, ocu malodobnih sina i kćeri koji bira inozemne tvrtke u potrazi za boljom zaradom

U srijedu ujutro u Egiptu je otet T. S., 31-godišnji hrvatski državljanin, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Générale de Géophysique (CGG), neslužbeno doznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova. Naš državljanin otet je na putu iz Kaira prema bazi tvrtke na terenu. Dok se vozio u automobilu sa svojim vozačem (egipatskim državljaninom), zaustavili su ih otmičari.

Obavještajna suradnja

Vozača su izveli iz automobila i ostavili ga na cesti, sjeli u automobil i našeg državljanina odvezli u nepoznatom smjeru. Egipatski vozač je na ispitivanju u egipatskoj policiji, a što im je rekao, zasad se ne zna. Odmah u srijedu prijepodne francuska kompanija obavijestila je hrvatsko veleposlanstvo u Kairu što se dogodilo, odnosno da je otet njihov zaposlenik hrvatskog državljanstva. Tu informaciju naše veleposlanstvo u Kairu odmah je proslijedilo Ministarstvu vanjskih poslova u Zagreb. Istog dana, u srijedu 22. srpnja, oko podne Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je obitelj otetog hrvatskog državljanina o svemu što se dogodilo i otad su stalno u kontaktu s obitelji. Zasad je informacija relativno malo jer se dosad nitko nije javio sa zahtjevom za otkupninu, ne zna se tko ga je oteo, a nema ni indicija tko su otmičari. Naše veleposlanstvo u Kairu i Ministarstvo vanjskih poslova stupili su u kontakt s ministarstvom vanjskih poslova Egipta i francuskim veleposlanstvom u Kairu te delegacijom Europske unije u Kairu. Neslužbeno doznajemo kako hrvatske obavještajne službe surađuju s nadležnim službama u Egiptu i u Francuskoj. Istraga koju u Egiptu vode policija, vojska i služba nacionalne sigurnosti u tijeku je, a u istrazi sudjeluje i tvrtka koja radi poslove osiguranja za spomenutu francusku kompaniju. Neslužbeno doznajemo da je naš oteti državljanin bio na menadžerskoj poziciji u toj francuskoj kompaniji.

T. S. mještanin je jednoga slavonskog sela. Članovi njegove obitelji vrlo su zabrinuti, strah ih je kako će završiti ta jeziva priča i ne žele razgovarati s novinarima. Ipak, doznali smo da je T. S. već dulje vrijeme zaposlen u CGG-u i radi kao geodet na naftnim bušotinama. Prije je za njih radio u Poljskoj, a sada u Egiptu. Oženjen je i otac dvoje malodobne djece, sina i kćeri. Supruga mu je nezaposlena, a svi troje žive u zajedničkom kućanstvu s njegovim roditeljima. Susjedi otetog Slavonca kažu kako se radi o vrijednom, poštenom i pristojnom mladiću.

Incident u pokrajini Gizi

– On već niz godina radi u inozemstvu. Otišao je trbuhom za kruhom i promijenio više tvrtki, kao i svi mladi, ide tamo gdje je bolja zarada. Drugi mladići iz sela često mu se javljaju i mole ga da im pronađe posao vani, a mnogima je i pomogao. Vrlo je ljubazan i susretljiv – kaže susjed otetog T. S.-a. U selu govore i kako T.S., unatoč velikim obvezama na poslu, relativno često dolazi kući i nastoji svaki slobodan trenutak provesti s obitelji i prijateljima. Roditelji su mu, kažu, također dobri ljudi, susjedi kakve se samo može poželjeti. Otac mu je sada u mirovini, a nekada je organizirao nadaleko poznate gitarijade. – Sve nas je iznenadila vijest o otmici, prava jeza – kažu mještani.

Egipatski portal Sedmi dan, pozivajući se na egipatske sigurnosne službe piše da se incident dogodio 22.srpnja na području Al-Wahat u pokrajini Gizi za vrijeme vožnje naftnim poljem. Iz suprotnog smjera naišao je džip Toyota koji im je zapriječio put. Izašla su četvorica naoružanih ljudi i izvukla vozača, a jedan od njih sjeo je u automobil s hrvatskim državljaninom i udaljio se s mjesta događaja. Vozač Mahmud Metwally je odmah o svemu izvijestio policiju. Odmah nakon dojave, egipatska policija i snage sigurnosti blokirale su područje i počele potragu za hrvatskim državljaninom. 70 kilometara od mjesta događaja nađen je automobil u kojem su ostali osobni dokumenti otetoga i njegov mobilni telefon. Policija i dalje traga za počiniteljima. O incidentu je odmah obaviješteno i egipatsko državno odvjetništvo. Egipatske obavještajne službe uvjerene su da su otmičari kriminalci, a ne teroristi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?