Traži se uzrok

Nuklearno zračenje nad Europom: Nitko ne zna što se događa, Rusi izvode tajne testove?

nuklearno zračenje
Foto: Overcrew/Thinkstock
21.02.2017.
u 19:07

Nuklearni znanstvenici nastoje odrediti izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Europe tijekom siječnja, prenosi portal Motherboard Vice.

Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. veljače da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Europe pronađen radioaktivni Jod-131.

Ovaj element pronađen je u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španjolskoj. Razina zračenja od početka siječnja vratila se na normalnu, ali znanstvenici još trebaju utvrditi njegov izvor.

Dokaz o nedavnom otpuštanju uzroka zračenja u atmosferu

Iz norveške agencije za zaštitu od zračenja NRPA danas je za Motherboard izjavljeno da trenutna razina zračenja nije opasna za zdravlje: "Uvjeravamo vas da je razina niska", rekli su.

Ali uz radoblje poluraspada od samo osam dana, otkriće Joda-131 dokaz je o njegovom nedavnom otpuštanju u atmosferu, izjavili su iz IRSN-a.

Nuklearna prijetnja ili radioaktivno liječenje?

Kao što se moglo i očekivati, kruže glasine da je Rusija tajno testirala nuklearno oružje, i to vjerojatno u regiji Novaya Zemlya u kojoj je i u prošlosti izvodila nuklearne testove.

Jod-131 je radioizotop pronađen tijekom testiranja atomskih bombi u pedesetima, a trenutno predstavlja prijetnju zbog otpuštanja tijekom katastrofe u Černobilu te nuklearne nesreće Fukushima u 2011. godini.

Znanstvenici i dalje istražuju

Međutim, Jod-131 također je prisutan u medicinskoj industriji gdje se često koristi za liječenje bolesti štitnjače i raka.

Astrid Liland iz NRPA-e izjavila je za Motherboard: "S obzirom na to da je izmjerena isključivo razina Joda-131, a ne i drugih radioaktivnih tvari, smatramo da mu je izvor neka farmaceutska tvrtka koja proizvodi radioaktivne lijekove. Jod-131 koristi se za liječenje raka".

Još uvijek nije poznato gdje bi se točno sporna tvrtka mogla nalaziti. Liland kaže: "Zbog vjetrova koji prebrzo mijenjaju smjer, nije moguće odrediti od kuda točno dolazi zračenje. Ipak, čini se da je izvor negdje u istočnoj Europi".

SAD poslao "nuklearni tragač" u Britaniju

Američki Air Force avion koji se koristi za otkrivanje nuklearnih eksplozija poslan je prošli tjedan u Suffolk na tajnu misiju, prenosi Daily Mail.

Nuklearni tragač WC-135 jedinstveni je avion koji može otkriti nuklearne eksplozije te analizirati o kakvom se točno oružju radi. Može pratiti radioaktivnost, za što je korišten nakon katastrofe u Černobilu.

Slanje ovakvog aviona u Britaniju moglo bi značiti da su sumnje o ruskom testiranju oružja ipak opravdane, prenosi Index.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?