63 glasa "za“

NSRS donijela odluku: Referendum o Danu RS-a 25. rujna

nsrs
15.07.2016.
u 15:29

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas sa 63 glasa "za“ odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS, 9. siječnja te izabrala i imenovala Republičku komisiju za provođenje referenduma.

Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma podnijeli su Klubovi zastupnika SNSD-a, SDS-SRS RS, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, zastupnička grupa Napredna Srpska i samostalni zastupnik Ilija Stevančević.

U odluci se navodi da se referendum raspisuje na cijelom teritoriju Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. rujna 2016. godine. 

Narodna skupština usvojila je i Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju referenduma. Prema toj odluci, odluka o raspisivanju referenduma stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Za osiguranje finanscijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada Republike Srpske.

Za članove Republičke komisije za provođenje referenduma, koju čine predsjednik i osam članova, izabrani su Siniša Karan (predsjednik), Draboljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

U Odluci o raspisivanju referenduma ističe se između ostalog da su u Republici Srpskoj republički praznici odvojeni od vjerskih i da je Dan Republike, 9. siječnja u Zakonu o praznicima Republike Srpske određen kao izabrani praznik i u potpunosti odvojen od vjerskih praznika koji su normirani u drugim odrebama Zakona.

- Ovakvo zakonsko određenje Dana Republike Srpske onemogućava njegovo povezivanje s danom Svetog arhiđakona Stefana, vjerskog praznika koji se proslavlja stoljećima, ili bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrđeno i u točkama 36. i 38. Podneska Venecijanske komisije od 14.10.2013. godine, a koja je isti napravila na zahtjev Ustavnog suda BiH - navedeno je u odluci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?