Zastupnički dom PFBiH

Novo vodstvo: Čavara (HDZ), Mušić (SDA) i Mitrović (DF)

zastupnicki
Foto: klix.ba
02.12.2014.
u 23:00

Edin Mušić iz SDA novi je predsjedatelj, a Marinko Čavara iz HDZ-a BiH i Saša Mitrović iz Demokratske fronte dopredsjedatelji Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Novoizabrani članovi

Na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici za njihov izbor je glasovalo 58 zastupnika, dok su 32 bila suzdržana. Izuzetak je Marinko Čavara, koji je dobio više glasova jer su njegovu kandidaturu uz SDA, koaliciju HNS-a i DF, podržali i zastupnici SBB-a, piše Večernjak. Tako se, barem u ovoj početnoj fazi konstituiranja vlasti u Federaciji, pokazalo da parlamentarna većina postoji te da je čine upravo stranke, odnosno koalicije iz čijih redova su izabrani članovi kolegija.

Proces uspostave vlasti tako je dobio značajan impuls, a otklonjene su i dvojbe o tome kako se poslijeizborna koalicija na entitetskoj razini već raspala. Očito je da nije tako i da Federacija postupno ulazi u proces formiranja vlasti.

Naravno, Dom naroda još nije formiran, a pitanje je kada će i biti jer proces izbora izaslanika iz deset županijskih parlamenata praktično još nije ni počeo. U nekim županijama se očekuje provedba procedure izbora, dok u nekim drugim taj proces nije ni na vidiku. Zbog toga će idućih dana biti intenzivirani međustranački razgovori u županijama, ali i na razini stranačkih čelništva. Prva županija koja je pokrenula proces bila je Srednjobosanska županija iako su mnogi najveće problem predviđali upravo u toj županiji. Već sada je, međutim, jasno da potpuno konstituiranje Parlamenta Federacije, a to znači oba doma, neće biti provedeno do kraja ove godine. Zanimljivo je da Hasan Muratović, načelnik općine Živinice i Rasim Omerović, načelnik općine Kalesija, nisu bili na jučerašnjoj sjednici Parlamenta pa ostaje nepoznanica hoće li se oni odreći mandata i ostati na čelu svojih općina. Neizvjesnosti nema oko Salke Selmana iz SDA koji se odrekao mandata jer kao novoizabrani čelnik Razvojne banke FBiH ne može biti i zastupnik u Parlamentu, objavio je Vecernji.ba. Osim Selmana, mandata se ranije odrekao i Ibrahim Hadžibajrić iz SBB-a, aktualni načelnik sarajevske općine Stari Grad, a umjesto njega je mandate dobila Jasna Duraković-Hadžiomerović također iz SBB-a.

Prvi sukobi

Zastupnici su sa 67 glasova za, 16 protiv i dva suzdržana glasa izabrali radna tijela i povjerenstva Parlamenta FBiH, što je preduvjet za dalji rad ovog tijela zakonodavne vlasti. Tu je došlo i do prvog ozbiljnijeg sukoba u novoizabranom Parlamentu jer su se zastupnici SBB-a pobunili zbog načina izbora članova povjerenstava.

- Radi se o nasilničkom ponašanju nove parlamentarne većine koja nije uvažila činjenicu da smo mi druga politička snaga u FBiH i da smo u rasporedu povjerenstava trebali dobiti puno bitnija mjesta u povjerenstvima i odborima pa je Klub SBB-a bio protiv ovog prijedloga, kazao je Nasir Beganović iz SBB-a.

Komentara 2

CO
cope
16:33 03.12.2014.

Kresicu tabela nogometne lige se ne objavljuje odozdo(12.H.Dragovoljac,1.Dinamo.....),a tako i vodstvo parlamenta valjda ide prije predsjednik pa zatim podpredsjednici.

Avatar smjesak2222
smjesak2222
10:56 03.12.2014.

cavara u parlament, znaci nista od pozicije predsjednika federacije. bit ze namimljiv daljnja raspodijela pozicija unutar hrvatske kvote.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?