Pripremljene izmjene zakona kojim se oduzima najveći dio nadležnosti agencije

Novim zakonom pokušava se ukinuti Agencija za sigurnost hrane BiH u Mostaru

slika
06.05.2015.
u 09:12

Dio stranaka iz Sarajeva i Banje Luke izradio prijedlog zakona

Petnaest institucija Bosne i Hercegovine ??ijim su rukovoditeljima mandati istekli trebalo bi, po okončanju međustranačkih pregovora koji se ovih dana intenzivno vode, dobiti nove rukovoditelje. Među njima su neke veoma značajne institucije iz obavještajno-sigurnosnog sektora kao što su Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i Regulacijska agencija za komunikacije (RAK).

Prijedlog radne skupine

Među ostalim agencijama je i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine te javne uprave Agencije za državnu službu BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave. Na potrebu što žurnijeg rješavanja ove problematike u posljednje vrijeme upozoravaju veliki problemi u ovim resorima, kao što su teroristički čin u Zvorniku sa smrtnim posljedicama, oboljenje od salmonele djece predškolske dobi u sarajevskim vrtićima, problemi u procesu digitalizacije javnih emitera... I dok se broje mrtvi i ranjeni policajci, te mališani otrovani hranom, ravnatelji institucija čiji su mandati odavno istekli i njihovi politički mentori bave se prljavim poslovima, a ne zaštitom života i zdravlja građana Bosne i Hercegovine. U pozadini tragičnog terorističkog napada na Policijsku postaju u Zvorniku vodi se bitka između SDS-a i SNSD-a s jedne strane, te SDA i DF-a s druge, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije, a dio srpskog i bošnjačkog lobija, umjesto jačanja Agencije za sigurnost hrane BiH sa sjedištem u Mostaru, čini sve kako bi uništio ovu instituciju. Naime, umjesto izmjena Zakona o hrani, što je bio zaključak Vijeća ministara BiH, u interresornoj radnoj skupini rukovoditelji ove institucije zajedno sa svojim istomišljenicima izradili su nacrt sasvim novog zakona, kojim se praktično ukida najveći dio nadležnosti Agencije za sigurnost hrane BiH, te postojanje ove institucije postaje gotovo besmisleno. Time bi ponajprije bio na gubitku Mostar u kojemu je smještena ova institucija i zaposleno više djelatnika.

Novi rukovoditelji

Istodobno s tim, Vijeću ministara je nedavno dostavljen prijedlog izmjena pravilnika o sistematizaciji ove institucije gdje se, zanimljivo je, pojavljuje neobično veliki broj novih rukovodećih mjesta pomoćnika ravnatelja i šefova odjela u odnosu na ukupan broj radnih mjesta. Ako se prisjetimo situacije iz 2011. godine kada je tadašnja ravnateljica Agencije za javne nabave BiH na isteku mandata samu sebe imenovala za pomoćnicu ravnatelja, namjere rukovodstva Agencije za sigurnost hrane kojemu je istekao mandat postaju sasvim očigledne. Inače, uz navedene agencije, mandati su istekli i rukovodstvu Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, zatim Regulacijske agencije za komunikacije, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencije za nadzor nad tržištem, Uprave za europske integracije, Instituta za akreditiranje, Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja, Agencije za nuklearnu i radijacijsku sigurnost, Agencije za statistiku, Fonda za povratak i zastupniku Bosne i Hercegovine pred Sudom u Strasbourgu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?