Dom naroda

Nović: Zakon o plaćama sagledati cjelovito i riješiti sustavno

Sredoje Nović
27.10.2016.
u 15:29

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović kazao je danas nakon završetka sjednice tog doma, na kojoj je usvojeno mišljenje Povjerenstva za financije i proračun koja nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, što znači da zakon nije usvojen, da se postojeći Zakon treba sagledati cjelovito, a ne parcijalno, riješiti sustavno te izvršiti izmjene tamo gdje je to potrebno.

- Time se ne omogućava da svaki zastupnik i izaslanik predloži zakon, ali važno je da to jedinstveno predloži Vijeće ministara - istaknuo je Nović.

Izaslanici su danas odbili principe čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH te prihvatili zaključak koji je Povjerenstvo predložilo Domu, a kojim Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do 31. prosinca 2016. godine izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi sustavni i cjeloviti Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Safet Softić je kazao kako postoji niz zakona u fazi čekanja koji podrazumijevaju izmjenu Zakona o plaćama, a koji na neki način selektivno obrađuju tu temu.

- Današnje izmjene ovog zakona, koje su bile na dnevnom redu, obrađuju diskriminaciju po osnovu plaća u samo jednoj instituciji BiH a to je Ured za žalbe - naveo je, dodajući da slučajeva diskriminacije ima i u drugim bh. institucijama.

Jedino je na razini Vijeća ministara, smatra Softić, moguće objediniti diskrimanciju koja postoji u više institucija u BiH na jedno mjesto, te je ispraviti u jednom cjelovitom zakonu.

Izaslanik Martin Raguž također je mišljenja da je potreban cjelovit Prijedlog ovog zakona, jer će kao takav otkloniti diskriminaciju i urediti odnose na temelju nekih kriterija, što parcijalno nije moguće uraditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?