Balkan Noir:

Novi napeti ratni krimić koji ledi krv u žilama

Josip Mlakić
''
06.03.2015.
u 13:44

'ZANIMLJIV EKSPERIMENT' Kao dio biblioteke Balkan Noir, kultni pisac Josip Mlakić napisao je vrhunski roman 'Božji gnjev' koji je promovirao danas u Zagrebu

Moja nova knjiga zapravo je jedan zanimljiv eksperiment, kaže Josip Mlakić, autor nove knjige “Božji gnjev”, koja je, kako objašnjava, ratni krimi roman, što je pomalo i paradoks.
- Ljudski život u ratu ne vrijedi puno, tako da je istražiteljska, detektivska motivacija manjkava, nategnuta. Ja sam to riješio tako što sam osvetu učinio glavnom motivacijom glavnoga lika. Pritom sam se vodio citatom iz Novoga zavjeta: ‘Ne osvećujte se, ljubljeni nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Jer pisano je: Osveta je moja, ja ću je vratiti, govori Gospodin’. Priča “Božjega gnjeva” započinje s devet boraca u hrvatskim postrojbama u ratu u BiH koji su poginuli u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio. Kod svakoga je pronađen veći iznos i nikome nije jasno zašto su ušli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke snage. Ilija, brat jednoga od sudionika akcije, također vojnik, mora saznati zašto je došlo do  te tragedije. Pronalazeći dokaze, pri čemu riskira život, on saznaje tajne koje lede krv u žilama. Sredina u kojoj stvara, BiH - kaže Mlakić, neinspirativna je za krimiće jer je državni pravni sustav u kolapsu.
- Naši kriminalci ne moraju biti nešto posebno maštoviti. Najčešće je riječ o otvorenim krađama i korupciji koje javnost prati gotovo u realnom vremenu, kao svojevrsni kriminalni reality, što i nije ambijent za krimić - zaključuje Josip Mlakić, koji će knjige svoj ratni krimić koji jezivo dočarava atmosferu rata “Božji gnjev”, ali i “Svježe obojeno”, roman također ratne tematike, promovirati 7. ožujka u podne u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije