30.01.2017. u 07:00

Donald Trump zasjeo je na tron Bijele kuće, čitav svijet pita se što će biti sada, dalje i ubuduće. Dogodio se novi kopernikanski obrat: Zemlja se okreće oko Sunca i - Donalda Trumpa! Od kada je svijeta i vijeka, sudbina čovječanstva ovisila je o jednom, dva, eventualno tri čovjeka. Sad su oči svijeta uprte u Trumpa i Putina. A tu je i najmoćnija dama Starog kontinenta Angela Merkel. Jer Europa je Europa, ma kakva bila. Je li na pomolu nova Jalta, prijeti li novi hladni rat ili se priprema novi veliki obrat. Pa je tako nakon zahladnjenja došlo do zatopljenja između Bijele kuće i Kremlja? No, za mnoge u Americi i bijelom svijetu sad je Bijela kuća - crna! Pogotovo za crvene, ali i neke druge svih boja. Digla se velika halabuka oko Trumpa, a poznato je da oni koji znaju najmanje to znaju i najglasnije. Za razliku od pape Franje koji reče da će o Trumpu govoriti tek kad vidi njegova djela. Mnogima Trump nije po volji, zlovoljnima posebno, ali on je izbor biračkoga tijela i Izbornog zakona SAD-a pa nije jasno kako “antiprotivnima” nije jasno. Neki nisu htjeli pjevati i svirati na Trumpovoj inauguraciji, ali svi će, kako stvari stoje, plesati kako Donald svira.

Postavlja se i pitanje hoće li novovjeki Ujak Sam Europu, pa time i zapadni Balkan, džentlmenski prepustiti prvoj europskoj dami ili će i po dobroj staroj tradiciji tu držati svoje prste, ostaje da se vidi. Ali kako će na to gledati Putin, hoće li reći baćuška da bi to prema njemu bila - ćuška! Hoće li i dalje uopće postojati Zapad kao takav, s NATO-om kao sigurnosnim kišobranom? Kad smo kod NATO-ova kišobrana za Ameriku i najveći dio Europe, ponovno se aktualizira izreka majstora strave Alfreda Hitchcocka: “Kišobran je pokrivalo za jedno, a tuš za dvoje!”

No, ako se kišobran poveća i ojača, može biti pokrivalo i za troje pa i više. Čemu se nadaju oni koji osim euroatlantskoga drugog puta nemaju.

Trump govori i o potrebi isušivanja močvare, a kad su močvara i bare u pitanju, Balkan je priča za sebe. U balkanskoj bari previše je baruta i krokodila, a još više - žaba kreketuša! BiH je i više od priče za sebe. Jer je priča za jamce Daytonskog sporazuma i za kumove daytonskog braka. Makar mnogi u BiH svako mišljenje tih jamaca i kumova smatraju miješanjem u unutarnje stvari BiH. A bez toga miješanja sve bi izgorjelo u bosanskom loncu, pa i oko njega. Jer tu je i balkansko bure baruta. A i Bliski istok je blizu. Pa puno toga u užem i širem okruženju podsjeća na nezgodnu zgodu u jednom toplom domu ove hladne zime. Ukućani su na televiziji gledali western, a onda otac obitelji pogleda na sat i reče:

- Prebacite na Dnevnik, ima više pucnjave!

U Banjoj Luci vjeruju da će republikanac podržati Republiku (Srpsku), a u Sarajevu su uvjereni da će prvi čovjek (američke) federacije podržati Federaciju (BiH). Mujo na sve to reče:

- Udovoljit će Trump - obama!

No, i Hrvati se uzdaju u Trumpa, vjeruju da će njihove opravdane zahtjeve za stvarnu jednakopravnost u BiH podržati zet prvih hrvatskih susjeda, Slovenaca. Stalno se pokazuje kako puno toga što vrijedi valja čuvati, braniti, da ne valja rušiti mostove, odbaciti nešto što se nekada pokazalo dobrim. Jedan od Murphyjevih zakona glasi: Ono što danas bacite u smeće, sutra će vam zatrebati!

Bh. Hrvati moraju ustrajati u svojim opravdanim zahtjevima. Na 7. zasjedanju HNS-a BiH jasno je izraženo jedinstvo oko ostvarenja institucionalne jednakopravnosti Hrvata, preustroja države kroz stvaranje hrvatske federalne jedinice te zaštite digniteta Domovinskog rata.

U politici i ukupnim društvenim odnosima puno se toga ponavlja, obnavlja. Svijet, Europa i Balkan su na (geo)političkoj prekretnici. Sada treba biti čvrst, odlučan i mudar. Često neki koji odlučuju o svijetu i vijeku budu kopija velmoža iz prošlih vremena. Valja znati s njima. No, nekada kopija nadmaši original. Kao u slučaju kad se na natjecanju u imitiranju Charlija Chaplina pojavio i sam Chaplin. Osvojio je - visoko treće mjesto!

- Utipkao ono “Šta ima!” 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?