BROJNE REAKCIJE

Novi cestovni pravci vode k podjeli Neuma na dva dijela

neum
VL FOTO
09.05.2012.
u 08:59

Neumljani traže reakciju i zaštitu od predstavnika Hrvata u bh vlasti

Nedavni sastanak ministara prometa BiH i Hrvatske i najava gradnje, tzv. zaštićenog cestovnog koridora kroz Neum već je izazvao brojne reakcije i protivljenja na neumskom području. Na štetnost ovog projekta i činjenicu da se sve radi bez ikakvih konzultacija lokalne vlasti žustro reagiraju iz Općine Neum pri čemu načelnik dr. Živko Matuško najavljuje i skoro zajedničko reagiranje svih nevladinih i braniteljskih udruga s ovog područja.

Reakcija branitelja

- Već je u startu jezovita ta priča kako će se graditi potpuno zatvoren koridor, bez mogućnosti odvajanja, ograđen žicom i uz senzore i videonadzor. Najavili su kako će na tom dijelu ceste biti zabranjeno svako zaustavljanje vozila. To je zaista izvan svake pameti i ponovno ističemo svoje energično protivljenje izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi Općinu Neum dijelio na dva dijela, i to na njezinom najvitalnijem dijelu zaleđa - ističe neumski načelnik dr. Živko Matuško te dodaje kako je Hrvatska na neumskom području i do sada bila podijeljena na dva dijela pa je cilj ovog projekta oko izgradnje cestovnog koridora, i to da se sada Neum podijeli na dva dijela. Neumski načelnik dalje ističe kako se od nadležnih tijela vlasti tražilo da u ovim pitanjima sudjeluju i odlučuju i neumske vlasti, ali da odgovora nije bilo.

Traže zaštitu i pomoć

- Tražimo od hrvatskih predstavnika u svim tijelima vlasti u BiH da nas zaštite, da nam pomognu, da

se očituju o ovom problemu. Nemojte šutjeti! Ovaj bi nam cestovni koridor naprosto presjekao i uništio vodovode i donio još niz ekoloških problema na inače ekološki izrazito ugroženom području. Koristit ćemo sve legalne i legitimne načine borbe da zaštitimo ovaj neumski prostor za sve nas i naše potomke, kao i sve one koji će ovdje živjeti.

Želimo razvijati dobru suradnju s našim susjedima, Dubrovnikom i Metkovićem jer stjecajem povijesnih okolnosti dijelimo Republiku Hrvatsku na dva dijela - završna je poruka neumskog načelnika dr. Živka Matuška koju je uputio vlastima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?