Saslušanje čelnika ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH o trošenju novca

Novac za reprezentaciju nestao iz Federacije BiH

parlament
Foto: agencije
16.09.2014.
u 09:02

Predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH plaćali bez dokumentacije

Zajedničko povjerenstvo odgovorno za reviziju, čiji su članovi iz oba doma federalnog Parlamenta, jučer je u Sarajevu javno saslušalo predstavnike ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH te predstavnike još četiri institucije - ministarstava Federacije BiH.

Iskazi odgovornih

Cilj saslušanja je davanje iskaza o trošenju proračunskog novca iz prošle proračunske godine koje je, prema ocjeni Ureda za reviziju Federacije BiH, bilo netransparentno. Na temelju ovog izvješća trebali su se odrediti daljnji postupci protiv odgovornih, ali do sada iako je revizija utvrdila nezakonitosti, nikada nitko nije sudski odgovarao za spomenute postupke. Revizorsko izvješće za 2013. godinu je pokazalo brojne nezakonitosti u radu dva ureda, te i da blagajničko poslovanje nije vršeno u skladu sa Zakonom o riznici u FBiH i uputstvu o blagajničkom poslovanju, što je imalo za posljedicu nastanak značajnog iznosa manjka gotovine u ukupnom iznosu od 62.186 KM. Iz Ureda predsjednika FBiH Živka Budimira prošle godine je nestalo gotovine u iznosu od 37.438 KM, dok je iz Ureda potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića nestalo 24.748 KM. Po ocjeni revizora, navedeni iznos novca namijenjen za reprezentaciju Ureda predsjednika FBiH Živka Budimira i Ureda potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe trošen je bez pokrića. “Ne može se potvrditi opravdanost dijela iskazanih izdataka za usluge reprezentacije u Uredu predsjednika FBiH u iznosu od 39.273 KM i u Uredu potpredsjednika FBiH u iznosu od 48.645 KM, s obzirom da se iz prezentirane dokumentacije nije mogao potvrditi namjenski utrošak proračunskih sredstava, odnosno da se sredstva koriste za potrebe obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti istih”, piše između ostalog u revizorskom izvješću.

Nezakonite isplate

Također su utvrđene nepravilnosti i u trošenju goriva i korištenju službenih automobila. Revizori navode kako se ne može potvrditi opravdanost isplata naknada po osnovi zaključenih ugovora o djelu u Uredu predsjednika FBiH Živka Budimira u neto iznosu od 40.381 KM (bruto iznos 47.688 maraka) iz razloga što se prije isplate nisu ovjeravala dostavljena izvješća o radu od ovlaštene osobe čime bi se potvrdilo da su ugovoreni poslovi izvršeni, a pojedini ugovori o djelu zaključivani su za obavljanje redovitih poslova definiranih pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ureda predsjednika Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?