“Hitlerov posljednji dan: iz minute u minutu”

Nova knjiga otkriva kako su izgledala posljednja 24 sata Hitlerova života

hica
14.04.2015.
u 13:29

Oženio se s Evom Braun, shvatio da je rat izgubljen i onda se odlučio ubiti

Nova knjiga o Adolfu Hitleru rekonstruirala je zadnje sate i minute u životu ovog diktatora, piše britanski Daily Mail. U knjizi “Hitlerov posljednji dan: iz minute u minutu” Jonathan Mayo i Emma Craigie pišu o posljednjim satima i minutama Hitlerovog života.
U nastavku vam donosimo pregled posljednjih Hitlerovih sati.
12:01, nedjelja, 29. travnja 1945.
U spavaćoj sobi Hitlerovog bunkera, gotovo 10 metara ispod zemlje, Eva Braun priprema se za vjenčanje, a kosu joj fenira sluškinja. Ruski tenkovi već nadiru prema centru Berlina, izvan bunkera nije sigurno, pa će tu morati obaviti i vjenčanje. Eva Braun u bunkeru je od siječnja, a teško bombardiranje ruske artiljerije već se čuje. Muž Evine sestre, Hermann Fegelein iz SS-a pogubljen je po zapovijedi Adolfa Hitlera jer je uhvaćen s novcem, dijamantima i drugom ženom.
12 sati i 10 minuta
U konferencijskoj sobi bunkera, Adolf Hitler diktira svoj politički testament Traudl Junge, jednoj od svoje dvije preostale tajnice. Hitler je do ovog trenutka uvijek inzistirao da se nikada neće oženiti Evom Braun. Tvrdio je da žene imaju destruktivan utjecaj na velike muškarce. No tada Hitler prvi put kaže Junge: “Ja i moja žena biramo smrt kako bi izbjegli sramotnu predaju. Neka se naša tijela odmah spale”. Hitler kaže Traudl Junge da taj zapis umnoži tri puta i njemu donese jedan primjerak, a konferencijska soba se priprema za ceremoniju.
12 sati i 15 minuta
Robert Ritter von Greim upravo se sastao s Hitlerom. Prije nekoliko sati avion ga je doveo u Berlin, a Hitler ga je upravo postavio za čelnika Luftwaffea, nacističkog zrakoplovstva. Ta je odluka donijeta prije četiri sata kada je bilo jasno da se ne može zaustaviti Ruse da ne uđu u Berlin. Tada je Hitler shvatio da je rat izgubljen. Hitler se nalazi u svojoj radnoj sobi, gdje i inače provodi najviše vremena. Kaže svom sobaru Heinzu Lingeu da bi volio da se ovaj vrati svojoj obitelji. Ovaj mu odgovara kako je s njim bio u dobrim vremenima, te kako bi želio ostati i u lošim. Hitler mu potom daje zadatak da postavi dvije plahte u njegovu spavaću sobu i dovoljno benzina za kremiranje. Kaže da će se tu ubiti s Evom Braun
12 sati i 45 minuta
Linge postavlja Hitlerovu spavaću sobu po instrukcijama i traži od Hitlerovog vozača Ericha Kempke 200 litara benzina. Ovaj isprva misli da je to šala, ali onda shvaća da je Linge smrtno ozbiljan
13 sati
Hitler i Eva Braun razmjenjuju zlatno prstenje i zavjete. Prstenje je malo preveliko, ukradeno je od zatvorenika Gestapoa.
13 sati i 25 minuta
Berlinski aerodrom devastiran je od savezničkog bombardiranja i jako malo preostalih njemačkih aviona ne može zaustaviti napada na njemačku prijestolnicu.
13 sati i 30 minuta
Poslije ceremonije, Hitler i Eva Braun odlaze nazad u svoje privatne sobe po šampanjac, čaj i sendviče za više časnike. Hitler je prihvatio čašu slatkog mađarskog vina. Evi imponira kada je nazivaju gospođom Hitler.
16 sati i 15 minuta
Joseph Goebbels uzrujan je i govori Hitlerovoj tajnici Junge kako Führer želi da on napusti Berlin. “Naredio mi je da zauzmem vodeću ulogu u novoj vladi. Ali ne mogu. Ne mogu napustiti Berlin i Hitlerovu stranu.”, kaže Goebbels. Od Junge traži da zapiše i njegovu oporuku.
17 sati
Hitler i Eva Braun nalaze se u svojim odvojenim spavaćim sobama. Hitler je sam i priprema se za krevet. S Rusima tako blizu samom središtu Berlina ne može spavati. Vidjet će što će biti u ponedjeljak...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije