Sve se poklopilo

Nogometni ožujak iz snova

Bosnia and Herzegovina v Gibraltar - 2018 World Cup Football Soccer - Bosnia and Herzegovina v Gibraltar - 2018 World Cup Qualifiers European Zone - Bilino polje, Zenica, Bosnia and Herzegovina - 25/03/17. Bosnia's Gojko Cimirot and Gibraltar's Anthony He
30.03.2017.
u 07:00

Utorak je bio dan za pamćenje bh. nogometa! Sve se poklopilo. U spominjanju utorka treba krenuti s najmlađima, kadetima U-17 koji su ostvarili sjajan rezultat i plasirali se na europsku završnicu i koje će veći broj nas, zbog igranja završnice u susjedstvu, gledati ih uživo i, naravno, navijati za buduće zmajeve.

Uspjeh Vinka Marinovića

Izborniku Sakibu Malkočeviću i njegovu stručnom stožeru velika hvala za još jedan uspjeh, ali i velika čestitka svim “ključarima” bogatstva bh nogometa. Stručnjaci kažu, a mi nismo još stigli zbrajati, da “Malkočević i bh. kadetska U-17 reprezentacija već danas vrijede više od 100 milijuna eura”. Kazali su to ljudi kojima vjerujemo, jer se dobro razumiju u nogometni novac.

Sada bi trebalo spomenuti uspjeh zmajeva u Elbasanu, ali ćemo radije pisati o nastupu mladih izabranika izbornika Vinka Marinovića na glavnom terenu Trening centra u Zenici. Nakon tužnog kraja proteklih kvalifikacijskih nastupa “mladih nada”, dogodila se sigurna pobjeda nad reprezentacijom U-21 iz Lihtenštajna od 6:0. Bilo je nekoliko sjajnih pogodaka, ali od svega je važniji odgovor koji se traži na pitanje: “Odakle nam u momčadi njemačka disciplina?”. Igralo se u Zenici momčadski do posljednje sekunde susreta, disciplinarno i precizno, bez soliranja i samovolje. Momčadska igra u momčadskom sportu zakon je velikih momčadi, a ovakvo nešto nas može još više radovati ako novi izbornik i njegov stručni stožer to zadrže u “filozofskom pristupu igri mladih zvijezda”. Daleko je još do idućeg susreta u Švicarskoj, ali vrijedi se uigravati na terenu i s mladim igračima raditi na taktičkom, psihološkom i društvenom doprinosu u gradnji bh. sportskog imidža. Tko spomenu kapetana Edina Džeku i zmajeve te njihov nastup u Elbasanu?

Paleta nogometaša

Zmajevi su pravo osvježenje u posljednje vrijeme jer bh. nogomet je napokon dobio ono što je dugo priželjkivano i traženo. Reprezentacija BiH dobila je sjajnu igračku paletu s više od 30 nogometaša, raznih boja, specijalnosti, karaktera i, napokon, kuću složnih karaktera u kojoj svatko čeka svoju priliku da pobjedama pomogne u jednom i jedinstvenom cilju - dosegnuti vrh svjetskog nogometa, plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Onaj tko pomisli kako nas ne treba biti strah nastupiti pred domaćom publikom, protiv znatno slabije momčadi, ali bez šest standardnih nogometaša, nije ništa drugo nego nogometni neznalica. Matematika je za kombinatorce, ali nogomet je za znalce, jer danas “svatko svakomu može dati pogodak i pobijediti ga” i to činjenica. Pokazala je to, uostalom, Estonija protiv Hrvatske, Estonija kojoj je Ćirina momčad nekada zabila sedam komada. Tako je i zmajevima bilo protiv Gibraltara, ali već u Elbasanu s povratkom kapetana Edina Džeke i drugih nogometaša pokazalo se kako lopta još lakše teče kroz noge protivnika.

Skautiranje se isplatilo

Pokazalo se isto tako da novac uložen u skautski posao nije bačen novac, nego su skauti hodajući i trošeći euriće donijeli natrag zlato. “Driblinzi” Mehmeda Baždarevića i “podmetanje” debitanata pred medijske ekipe tijekom priprema u Zenici nisu bili izbornička “šuplja priča i kupovanje vremena” ili strah od neuspjeha, nego istinsko otvaranje očiju javnosti kako ne treba strahovati od zamjenskih kombinacija. Igra zmajeva protiv Gibraltara i Albanije bila je više nego uspješna i plodna; učinkovit napad te solidna prevlast u sredini terena, gdje se obično utakmice “lome” ili pobjeđuju, već danas obećavaju. Još kada izbornik Baždarević i društvo uspiju pregledati “kazetu mlade reprezentacije” protiv Lihtenštajna, vidjet će kako su možda negdje i pogriješili i da se izbornička paleta igrača mora povećati na više od 35 njih, s dva-tri igrača čija imena bez dozvole stručnog stožera U-21 ne bismo sada spominjali.

Na kraju bismo zamolili “majstore u pravljenju ugovora” da se potrude i kako bi sve reprezentativne utakmice, svih uzrasta pod okriljem Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, bile dostupne u izravnim televizijskim prijenosima. Zaslužuju to svi oni koji nose dresove spomenutog Saveza. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije