Konačno smanjenje

Nogometna Premijer liga BiH će od sezone 2016./17. imati 12 klubova

savez
Foto: VL FOTO
17.04.2015.
u 09:31

Poslovanje: Prihodi Saveza bili su oko 31 milijun maraka, a obračunsko razdoblje završeno je s dobiti od 1,7 milijuna. Uz veliku pomoć UEFA-e, NS BiH će krenuti u izgradnju nove zgrade

Od sezone 2016./2017. Premijer liga BiH će imati 12 klubova. To znači kako će iduće sezone iz lige ispasti 6 klubova, a u nju će ući pobjednici 1. lige FBiH, te 1. lige RS- a.

Gotovo jednoglasno

Odluka o skraćenju lige usvojena je s 56 glasova za, te dva suzdržana, a dva izaslanika se nisu pojavila na skupštini, a usvojeni su izvješće o radu, financijsko izvješće, revizorsko izvješće za prošlu godinu i plan rada te finansijski plan za ovu godinu.

O modelu skraćivanja lige, nazočne je upoznao direktor odjela za natjecanje Elmir Pilav objasnivši kako će skraćenje lige izazvati podizanje kvalitete, veći interes navijača, ali i sponzora, kao i činjenice da bi domaći nogomet proizvodio više igrača za reprezentativne vrste.

Bilo je i onih koji su bili protiv...

- Ekstreman je način izbacivanje 6 klubova u jednoj sezoni. Jesmo za skraćenje, ali prvotno na 14, a onda na 12 klubova, rekao je Midhat Sarajčić koji je ujedno i sportski direktor Travnika, kluba koji svake sezone vodi borbu za ostanak. - Postoje statutom određene ingerencije, i to je naša obveza da sve kontroliramo. Mi ćemo ipak u granicama standarda iznijeti ovu našu priču, a oni koji misle da sve može 100 posto pravično imat će prigodu već one sljedeće sezone vratiti se u ligu, istaknuo je Mile Kovačević, predsjednik FS RS-a i član Izvršnog odbora NS BiH. Da je u BiH sazrela situacija o skraćenju lige, jasno pokazuju i riječi Josipa Bevande koji je istaknuo kako je svaka reforma bolna, ali da se mladima trebaju stvoriti bolji uvjeti kako bi ostali u BiH.

- To možemo samo ulaganjem u mlade. Vidjeli ste sami kako su nam UEFA i FIFA pomogle da revitaliziramo sve ono što je poplava uništila za jedan dan. Idemo u projekt koji će donijeti budućnost bh. nogometu. Za bh. vrstu sada igraju djeca čiji su roditelji otišli odavde. Hoćemo li u sljedećem razdoblju imati te ljude koji će donijeti 31 milijun maraka? Pogledajte da su usprkos tomu klubovi u velikim problemima. Na zastupnicima je da odluče što će biti, u vašim rukama je oružje koje može mnogo toga promijeniti. Jer, recimo, svega sedam klubova u BiH ima rasvjetu na stadionima. Imamo pruženu ruku iz FIFA i UEFA i imamo godinu, ali ne odemo li na Europsko prvenstvo, vidjeli ste koliko će to utjecati na proračun NS BiH za iduću godinu, istaknuo je Josip Bevanda, član IO NSBiH, u svom obraćanju izaslanicima skupštine.

Dobit od 1,7 milijuna KM

Dodajmo i to kako je UEFA potvrdila da je dala novac NS BiH za kupovinu nove zgrade u Sarajevu gdje će biti sjedište NS BiH, dok će stara zgrada u Ferhadiji biti dana u zakup, a podnijet je i financijsko izvješće koji pokazuje koliko je NS BiH zaradio u protekle dvije godine. Prihodi su, očekivano, u 2014. mnogo veći u odnosu na 2013., s obzirom na to kako je BiH prošle godine sudjelovala na SP-u, za što je dobila financijsku nagradu od FIFA-e. Tako zarada u 2014. iznosi 31,599.000 KM, a u 2013. - 14,709.600 KM. Nakon što se odbiju rashodi, razdoblje je završno s dobiti od oko 1,7 milijuna maraka. Jedan dio tog novca ići će u svrhu za opremanje nove zgrade NS BiH, dok će jedan dio sredstava biti raspodijeljen između entitetskih saveza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?