Preokret

Njemačka ulazi u rat protiv džihadista?

NJEMAČKA VOJSKA
29.11.2015.
u 20:19

Njemačka bi mogla poslati 1.200 vojnika na Bliski istok do kraja godine kako bi pružila uslužnu podršku avionima i brodovima koalicije zemalja koje se bore protiv Islamske države, rekao je danas general Folker Wicker, glavnokomandirajući njemačkog Bundeswehra.

Plan koji tek treba odobriti parlament ne uključuje izravno sudjelovanje u zračnoj ofanzivi koalicije, rekao je Wicker za “Bild am Sonntag”.

Njemačka javnost protivi se slanju svojih trupa u inozemstvo, osim u mirovnim misijama, jednim dijelom i zbog sjećanja na militarizam nacista.

Wicker je najavio da će njemačka fregata pratiti francuski nosač aviona “Charles De Gaulle” čiji će avioni puniti gorivom avione koalicije.

“S vojne točke gledišta za opsluživanje aviona i brodova, bit će potrebno oko 1.200 vojnika”, precizirao je on i izrazio nadu da će neophodan mandat za to biti dobiven do kraja godine.

Prema njegovim riječima, Njemačka razgovara i s Jordanom i Turskom o stacioniranju izviđačkih aviona tipa Tornado u regiji. 

Kako Reuters navodi, njemački dužnosnici tvrde da kancelarka Angela Merkel razmatra veću ulogu Njemačke u borbi protiv Islamske države kako bi zauzvrat Berlin dobio podršku francuskog predsjednika Fransoa Olanda za rješavanje izbjegličke krize u Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije