16-godišnja

Njemačka tinejdžerka Sofia. S optužena da je po nalogu terorista ISIL-a nožem napala policajca

gjg
123rf
29.08.2016.
u 17:40

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv 16-godišnjakinje za koju se sumnja da je po nalogu Islamske države (ISIL) u veljači ove godine u Hannoveru nožem napala i teško ozlijedila jednog policajca.

"16-godišnja Safia S., marokanska i njemačka državljanka, se sumnjiči da je 26. veljače po nalogu IS-a u Hannoveru prilikom kontrole na željezničkom kolodvoru napala i teško ozlijedila pripadnika savezne policije", priopćilo je tužiteljstvo.
 
Uz Safiju S. je optužen i 19-godišnji Mohamad Hasan K., državljanin Sirije i Njemačke, koji je bio upućen u to da Safija S. po nalogu ISIL-a, u Njemačkoj priprema terorističke napade i i tzv. "mučeničku smrt".

Naoružala se noževima
 
Safia S. je naoružana s dva kuhinjska noža ciljano na kolodvoru u Hannoveru isprovocirala kontrolu od strane dvojice policajaca. Tijekom kontrole Safia je iznenada 34-godišnjeg policajca napala nožem i izbola po vratu nakon čega ju je svladao drugi policajac koji se nalazio u ophodnji.
 
Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje je preuzelo slučaj nakon što se pokazalo da se radi o djelu s terorističkom pozadinom, posjeduje saznanja o tome da je 16-togodišnja učenica u studenom 2015. u Istanbulu već imala kontakte s pripadnicima IS-a te da se spremala na odlazak u terorističke kampove u Siriji ali ju je u tomu spriječila majka.
 
U dogovoru s ISIL-om, tinejdžerka je počinila napad na policajca u Hannoveru a na njezinom mobitelu je pronađen i video u kojem ona sama govori kako djeluje u ima IS-a. Mohamad Hasan K. je od samog početka bio upućen u planove mlade Marokanke. Za razliku od terorističkih napada u srpnju, kada je prvo jedan izbjeglica iz Afganistana napao putnike u vlaku a nekoliko dana kasnije sirijski izbjeglica se raznio bombom ispred mjesta koncerta, Safia S. posjeduje i njemačko državljanstvo i slovila je kao integrirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije