Po 12. put na čelu

Nizozemska preuzima predsjedavanje Europske unije

zastave eu
01.01.2016.
u 13:04

Rotirajuće predsjedavanje EU Nizozemska preuzima od Luksemburga, a 1. srpnja predat će ga Slovačkoj, koju će potom naslijediti Malta

Nizozemska danas preuzima predsjedavanje Europskom unijom. Rotirajuće predsjedavanje EU Nizozemska preuzima od Luksemburga, a 1. srpnja predat će ga Slovačkoj, koju će potom naslijediti Malta.        

Haag 12. put dolazi na čelo Unije, ali ovog puta u trenutku kada je Evuropa suočena s velikim sigurnosnim izazovima, ali i najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.        

Najavljujući principe predsjedavanja Vijećem EU, šef nizozemske diplomacije Bert Kenders je rekao da će se Haag posvetiti suštinskim pitanjima EU, ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti, a težište će biti i na većem povezivanju građana i civilnog društva s Bruxellesom.        

- Nizozemska preuzima predsjedavanje u trenutku kada javnost više ne izražava bezrezervnu podršku odlukama Unije. Nakon napada u Francuskoj i s prilivom izbjeglica i migranta, EU se našla na ozbiljnom testu - rekao je Kenders.        

Nizozemska će, kako je naveo, imati važan zadatak da pomogne da EU pronađe zajednička rješenja za brojna pitanja.        

Na vrhu bruxelleske agende u prvoj polovini 2016. svakako će se naći i pitanje "Breksita" koje se tiče redefiniranja odnosa Velike Britanije i EU, ali i pitanje klimatskih promjena i energetske politike, očuvanja zdravih javnih financija Eurozone, jačanja uloge EU u svijetu.        

Ipak, očekuje se da će dominantna tema biti izbjeglička kriza, prije svega dogovor o preraspodjeli izbjeglica unutar Europe i borba protiv terorizma.       

Već krajem siječnja trebalo bi da se održi prvi od šest sastanaka ministara pravde i unutarnjih poslova, a sredinom veljače slijedi summit o migraciji na najvišoj razini.    

- EU je zasnovana na osnovnim vrijednostima slobode, demokracije, vladavine prava, jednakosti i solidarnosti. Nizozemska obećava da će posvetiti veću pažnju sveobuhvatnom pristupu problema migracija i međunarodne sigurnosti - naveo je Kenders.        

Kada je riječ o proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana i Tursku, ono nije prioritet nizozemskog predsjedavanja, ali se proces pristupnih pregovora s ovim zemljama nastavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?